Krit hoteli avionom leto 2023

Krit LAST MINUTE leto 2024. ✈

Specijalne i last minute ponude hotela i apartmana na Kritu 2024. obuhvataju različite hotele i apartmane, čije će cene u okviru paket aranžmana za letovanje na Kritu 2024. imati posebne povoljnosti. Odnos cene i kvaliteta će biti najkvalitetnije izbalansiran u ovim ponudama za Krit 2024. avionom. Specijalne i last minute ponude agencije Fibula Travel će se objavljivati svakodnevno tokom 2024. godine za program Krit Leto 2024. Iskoristite najveće FIRST MINUTE - popuste za RANI BUKING kada možete uštedeti i do fantastičnih 60% od cene aranžmana.
Putnik bira hotel, vreme putovanja prema svojim željama, a izbor hotela je najveći. Plaćanje se raspoređuje na maksimalan broj rata.

Krit LAST MINUTE leto 2024. avionom

ZAŠTO BIRAMO RETIMNO?


ZAŠTO BIRAMO HANJU?


Najveći popusti za letovanje 2024. na Kritu mogu se ostvariti kupovinom aranžmana First minute Krit letovanje 2024. Cenovnik za first minute ponude letovanje na Kritu 2024. dostupni su u agenciji Fibula već od decembra 2024. Najveći popusti za letovanje na Kritu 2024. godine su u decembru 2024, zatim januar 2024, februar 2024, mart 2024, i završavaju se u aprilu 2024. Određeni broj hotela na Kritu odobrava FIRST MINUTE popuste do kraja decembra 2024, neki do januara 2024. neki do februara, marta ili aprila 2024. Najveća prednost kod rezervisanja hotela uz FIRST MINUTE ponude, jer osim najniže cene, imate i sve hotele na izboru. Kako vreme odmiče, izbor se sužava na hotele u kojima je ostalo mesta.


Specijalne ponude hotela i apartmana na Kritu 2024. obuhvataju različite hotele i apartmane, čije će cene u okviru paket aranžmana za letovanje na Kritu 2024. imati posebne povoljnosti. Odnos cene i kvaliteta će biti najkvalitetnije izbalansiran u ovim ponudama za Krit 2024. avionom. Specijalne ponude će se objavljivati od maja meseca 2024. godine na website Fibula za program Krit Leto 2024.Ovo su 7 razloga da zbog kojih treba da posetite KRIT - Najveće ostrvo Grčke


1. KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE - MITOVI - LEGENDE


To ni malo nije čudno, jer se
Krit
, ustvari,
nalazi u centru sveta!
Naime, Krit je raskršće Evrope, Azije i Afrike.

Sa beskompromisnim reljefom,izuzetno oštrim planinama i sa svih strana izolovan morem, na Kritu, na najjužnijoj tački Evrope pre 3.000 godina zaljuljana je
kolevka evropske civilizacije.
(Bar, se tako dugo mislilo, sve do otkrića Lepenskog Vira i Vinče koji su najstarija civilizacija Evrope)

Krit je najveće grčko ostrvo, peto u Mediteranu.
Zbog toga ga Grci zovu Megalonisos. Zapadni deo ostrva je bogat pomorandžama, a istočni palmama, maslinama, vinovom lozom i mitovima.

 


Disk iz festosa Iako su stariji
palata Knosos, tron kralja Minosa i minojska kultura
otkriveni su posle Troje, a freske, skulpture i činjenica da je Lavirint, zaista, postojao - ostavili su svet bez daha. Još je veće bilo iznenadjenje kada je u Gortisu u kamenu pronadjen najstariji grčki zakon koji može da se čita s leve na desnu stranu i obrnuto!
Disk iz Festosa
je, pak, bio i ostao rebus jer do danas niko nije uspeo da dešifruje na kom je, uopšte, jeziku napisan!


Ostaci palate Blizu Irakliona nalazi se Knosos ostaci palate iz koje je u Starom veku vladao jedan od najmoćnijih vladara, a čija kultura i danas intrigira svet. Kada je stasao u mladića Zevs se zaljubio u Evropu i, da bi je osvojio, pretvorio se u bika, bacio je na ledja i odneo na Krit. Ovde su srećno živeli i dobili trojicu sinova, a za najmoćniji i najpametniji od njih bio je Minos po kome je i nazvana “minojska kultura”.

Mit o Dedalu i Ikaru najbolje objašnjava sposobnost kritskih graditelja. Minojska kultura razvijala se ne samo u Knososu, već i Faestosu, Malii i Zakrosu, a iskopano blago može se videti u Arheološkom muzeju u Iraklionu, za koji mnogi veruju da sadrži veće dragocenosti od Akropolja. Zbog toga obavezno treba videti kako izgledaju labris (sekira sa dve oštrice), čuvena skulptura Diskobolos, sveštenica sa zmijama, kameni krug sa tajnim kodovima, kao i freske: Dame u plavom, Parižanka i Princ ljiljana.

Dok je trajala minojska kultura umetnost je cvetala, palate su se gradile, trgovina buktala, žene se doterivale, keramičari imali pune ruke gline, a slikari su slikali. Legenda o Lavirintu izmišljena je da bi Atinjani mogli sebi da opravdaju zašto su plaćalli porez udaljenom ostrvu, a Arijadna koja se zaljubila u Tezeja i izdala oca objasnila kako je ta kultura polako nestajala. Zemljotres i požar ili vulkanska erupcija na Santoriniju i cunami – možda nikada nećemo saznati šta je prekinulo nit.


2. RETIMNO - HARMONIJA KULTURA - PEŠČANE PLAŽE


Blossoming park Osvajači su dolazili i odlazili, a Krit je ostao svoj. To se najbolje vidi u
Retimnu - jednom od najlepših gradova cele Grčke.
Ovo je mesto za
savršen odmor
u kojem sezona traje devet meseci. Retimno ima
vizantijsku eleganciju, venecijanski šmek, orijentalnu egzotiku i grčku dušu
. Retimno je mlad, jer je univezitetski grad, “meka” za umetnike i raj za kreativne.

Vizantija je ostavila veliki broj crkava i manastira, a Venecija autentičan izgled starog dela grada kao što su venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade iz 16. Veka. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca koja dominira gradom i koja mu daje prepoznatljiv pečat. Retimno je poznat kao
renesansni grad sa beskrajnim peščanim plažama koje se protežu 15 km.

 


3. ELAFONISI - ROZE PESAK - “TROPSKO” MORE BEZ AJKULA


Sea shoreLista najboljih plaža na Kritu
je duga, ali neke od najvažnijih su i
kristalno jasne, karipske vode Elafonisija
, koje izgledaju previše savršene da budu stvarne; egzotična
laguna Balosa; Plakias
, dugačka peščana plaža, na kojoj osveženje u vrelim letnjim mesecima pružaju južni vetrovi Libijskog mora. Na istočnoj strain ostrva nalazi se, jedna od najlepših najlepšu plaža istočne obale u blizini grada Sitia –
Vai plaža
, peščana plaža duga nekoliko stotina metara u mirnoj uvali na plantaži banana… gde ima preko 5000 palmi, zatim
Voulisma
na 12 km od Ag. Nikolaosa sa nestvarno lepom bojom mora… Koju god plažu da odaberete nećete pogrešiti jer je svaka lepša od one prethodne. Većina njih poseduju plave zastavice kao znak kristalno čiste vode.

Prelepu plažu Elafonisi nazivaju i
“evropski Maldivi” i “evropski Karibi”
, a nalazi se na jugozapadu Krita. Putem se prolazi kroz Topilia klisuru, kao i kroz tipično kritska mesta. Pauza za kafu ili doručak je u mestu Elosu. Na Elafonisiju se ostaje najmanje tri časa, što je dovoljno vremena da se uživa u
kristalno čistoj vodi.

4. HANJA - KRITSKA MAGIČNA HRANA - VINO I RAKI


Hanja je nekadašnja prestonica Krita i po mišljenju mnogih najlepši grad na ostrvu.


Tradicionalna kritska kuhinja
se smatra jednim od
najzdravijih na svetu.
Na celom ostrvu nema industrije, pa su poljoprivredni proizvodi koji se gaje po okolnim selima i farmama izuzetno zdravi.

Devičansko maslinovo ulje, sirevi, kritska rakija–Raki i vina, su glavni agro aduti.


Food Kritska kuhinja ima svoj jezik, sa neverovatnim ukusima i lokalnim sastojcima tako jedinstvenim da postoje specijalizovane prodavnice kritske hrane u ostatku Grčke. Ne zaboravimo na to da Krit
proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje na svetu
, za koje kažu da je
razlog dugovečnosti stanovnika
ovog magičnog ostrva -
bez aditiva, najlakše i najčistije maslinovo ulje na svetu
. Ulje je bogato u mirisu i ukusu! Pored maslinovog ulja, Krit ima
tradiciju vina
staru preko 4000 godina i svakako su
čuvena brojna kritska vina!
Ono što je najbolje kod kritske kuhinje je da se toliko toga koristi lokalno i sveže, a zasniva se na jedinstvenoj tradiciji pod uticajem različitih kultura koje su prolazile kroz ostrvo tokom svoje istorije.

Sirevi
su se ranije proizvodili samo od kozijeg i ovčijeg mleka, a uzgoj ovaca i koza na Kritu datira od minojskog perioda. Ukus kritkih sireva: gruiere, kefalograviera, kefalotire, slatke ili kisele mizithre i drugih mlečnih proizvoda je neprevaziđen.

Raki
, ili kritska rakija, sadrži oko 35% alkohola. Servira se, u malim rakijskim čašama, obično dobro ohlađen. Svake jeseni, nakon vina, dolazi proizvodnja rakija. Ono što ostane nakon presovanja grožđa za dobijanje vina, polako se kuva i kap po kap, dobija se raki. Kritski raki nije samo lokalni proizvod, već izraz kritsko gostoprimstvo, uostalom isto kao i kod nas u Srbiji.

5. DIVLJA PRIRODA - BEKSTVO I AVANTURA


River
Dužina
ostrva:
257 km-Širina
ostrva:
60 km-Dužina obale: 1,046 km – 3 planinska vrha preko 2000 metara visine - Broj pećina: 4.600

Sve ovo nudi bezbroj mogućnosti za istraživanje: Turizam i avanturizam.KLISURA SAMARIA, jedna od najatraktivnijih klisura u Evropi o kojoj sanjaju trekeri i ljubitelji prirode. Autobusom se ide do ulaza u klisuru, a zatim se pešači kroz ovaj grčki nacionalni park koji je dugačak 18 kilometara.

Bog nad bogovima, Zevs, odabrao je da bude rodjen, baš, na Kritu. Pošto je Kronos jeo svoju decu, uplašen proročanstvom da će ga zameniti sin, njegova žena, Rea, u PEĆINI DIKTI rodila je najvažniju osobu u Starom svetu. Pećina se nalazi na istočnom delu ostrva, pa turisti koji letuju u Hersonisosu ili Stalisu mogu lako da je posete.

6. SANTORINI - IZLET U RAZGLEDNICU - BELE FASADE I PLAVE KUPOLE


Sea shoreSeverno od Krita, koje sa svojim prepoznatljivim
blještavo belim kućicama i plavim kupolama
koji krase mnogobrojne crkve, sa predivnim i jedinstvenim pogledom na more i nezamenjivim zalaskom sunca iza vulkana oduševljava turiste iz celog sveta i sa pravom spada u 10 najlepših destinacija na svetu…
Nestvarno lepo ostrvo
, na kome se osećate
kao da ste ušli u razlednicu
...

Obiđite Iju (OIA), najlepše mesta na ostrvu; mesto koji posećuju
bogati i slavni
, zatim
FIRA
, glavni grad Santorinija.

7. SHOPING CAPPUCINO, GELLATO - ITALIJA, ne?


Disk iz festosa
Sve to
ali na jednom ostrvu u Mediteranu,
na Kritu!


Šetajte starim Venecijansim lukama Herakliona, Retimana, Hanje, Agios Nikolaosa… kupujte svetske brendove u buticima širom ostrva…zastanite…udahnite...osetite leto…Preko puta Arheološkog muzeja u Heraklionu predivan
miris gellata
će vas bukvalno uvući u poslastičarnicu…a posle se spustite niz ulicu i kreću velike letnje rasprodaje “ZARA”, Ralf Lauren, Benneton, Sissly, Oviese…Kad se umorite od shopping, popijte
cappuccino
u nekom od mnogih caffea, baš onako kremasti kao u Italiji…