Moskva proleće 2021, avionom, grupni transfer, hotel 4*, izleti, garantovani  polazak 19.06.2021, 4 dana

Moskva proleće 2022. avionom

Turistička agencija Fibula je za vas pripremila nekoliko paket aranžmana za Moskvu i St. Peterburg.


Programi su na 8 dana ili 7 dana sa uključenim avio prevozom na redovnoj liniji avio kompanije Air Serbia ili Aeroflot.


Polasci su grupni sa vodičem na srpskom jeziku. Realizacija fakultativnih programa je garantovana. Smeštaj je organizovan u hotelima 4* u Moskvi i St. Peterburgu.


Više o Moskva proleće 2022. avionom

Moskva proleće avionom

Turistička agencija Fibula je za vas pripremila nekoliko paket aranžmana za Moskvu i St. Peterburg.

Programi su na 8 dana ili 7 dana sa uključenim avio prevozom na redovnoj liniji avio kompanije Air Serbia ili Aeroflot.

Polasci su grupni sa vodičem na srpskom jeziku.

Realizacija fakultativnih programa je garantovana.

Smeštaj je organizovan u hotelima 4* u Moskvi i St. Peterburgu.


Opšte informacije

Glavni grad: Moskva

Službeni jezik: ruski

Valuta: ruska rublja

Vremenska zona: +2


Moskva je jedan od nekoliko, po mnogim kriterijumima, najvažnijih gradova sveta.

Prestonica je carske i moderne Rusije. Ona je veliki naučni, kulturni, politčki , privredni i turistički centar jednog dela sveta (malo je reći Rusije), riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod zlatnim i šarenim kupolama za nju karakterističnih pravoslavnih svetinja.

O Moskvi se stiče jedinstven utisak kao da se razmeće svojom raskoši, bogatstvom i lepotom. Gradom dominiraju grandiozna i mahom masivna zdanja koja joj daju utisak moći i autoriteta.

Fasade gradskih palata su impresivne i veličanstvene. Postoji u njima izvesna sličnost odnosno stil po kome je Moskva jedinstvena i prepoznatljiva. Među njima se ističu Boljšoj teatar, Puškinov muzej, zdanje Državnog istorijskog muzeja, Tretjakovskaja galerija, Muzički konzervatorijum Čajkovski…


Atrakcije i znamenitosti u Moskvi koje morate videti


Moskovski kremlj

Kremlj (u prevodu tvrđava) je srce i jezgro Moskve iz koga se razvio čitav megapolis. Kremlj je podignut izmedju 12. i 15. veka u nekoliko navrata i predstavljao je središte i centeralnu moć Rusije.

U njemu se nalazio knežev dvor, saborna crkva i kuće plemstva a danas se nalazi kabinet predsednika Rusije i njegova zvanična rezidencija.

Sam Moskovski kremlj se nalazi u centru Moskve na istoimenoj reci, gde je pored nje okružen još i Crvenim trgom na jednoj strani odnosno Aleksandrovom baštom na drugoj strani. Moskovski kremlj poseduje četiri palate, četiri katedrale, kremaljski zid i poznate kule. Fotografija pokraj Kremlja je nešto što se ne propušta.

Moskovski Kremlj važi za jedno od nekoliko najvećih utvrđenja u svetu i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a.


Crveni Trg

Nadomak Kremlja, uz njegov istočni zid, nalazi se čuveni Crveni trg (Красная площадь), jedan od najvećih trgova na svetu. Kako se glavne moskovske ulice slivaju upravo ovamo, Crveni trg se često smatra središnjim moskovskim trgom i srcem cele Rusije. Glavna znamenitost i simbol ovog trga, pa i čitave Moskve, (možda i cele Rusije) je hram Sv. Vasilija Blaženog, prepoznatljiv po svojih jedanaest visokih tornjeva krunisanih raznobojnim kupolama u formi glavice crnog luka.


Hram Hrista Spasitelja

Sa zapadne strane Kremlja se nalazi najveći pravoslavni hram na svetu, Hram Hrista Spasitelja.

Kao što je Hram Svetog Save najveći pravoslavni hram na Balkanu tako je Hram Hrista Spasitelja najveći pravoslavni hram na svetu.

Hram je posvećen rođenju Božijem te tako ime i nosi. Hram Hrista Spasitelja je za vreme carske Rusije bio glavna moskovska crkva – nazivan glavna katedrala. Srušen je 1931. godine po naredbi komunističkih vlasti. Ponovna izgradnja je započeta 1990. godine i trajala je 10 godina prema crtežima i starim fotografijama. Sadašnje zdanje hrama je osveštano 19. avgusta 2000. godine.


Boljšoj teatar (dom ruskog baleta i opere)

Boljšoj teatar (u prevodu Veliko pozorište) je jedno od najprestižnijih pozorišta u svetu, a čuveno je i po baletu i operi. Smatra se da je to drugo, po veličini, pozorište u Evropi, a veća i čivenija je jedino Milanska skala. Današnja zgrada je izgrađena 1824.godine na mestu na kome se ranije nalazilo pozorište Petrovka, koje je izgorelo u požaru 1805.godine.

Ime nije dobio po veličini, već po ruskoj percepciji umetnosti u XIX veku, pri čemu su balet i opera smatrani otmenijim te su su se održavali u otmenijoj dvorani i teatru (Boljšoj), dok su se dramske predstave održavale u „Malom teatru“.

U poslednju rekonstrukciju je uloženo više od 700 miliona dolara ali novac je ipak samo bledi pokazatelj vrednosti koju ova gradjevina predstavlja, kako arhitekturno tako i umetnički.


Moskovski metro

Moskovski metro predstavlja deo savremene kulture Rusije. Izgradjen je 1935. godine i jedan je od najstarijih u Evropi i, svakako, najlepši i najraskošniji. Neke od njegovih stanica predstavljaju prave muzeje i umetničke galerije. Najčuvenije od njih su: Majakovskaja, Kijevska, Prospekt mira, Novoslobodskaja, Komsomolskaja…

Zidovi su im oslikani mozaicima, vitražima, ukrašeni raskošnim visećim lusterima i skulpturama. Metro sistem ima ukupno 300 km pruge, 173 stanice, a na dnevnom nivou, na 12 linija, preveze preko devet miliona putnika (svetski rekorder i po ovom kriterijumu).


Najpoznatiji muzeji u Moskvi  • Puškinov muzej

  • Državni istorijski muzej

  • „Sedam sestara“

  • Muzej kosmonautike

  • Muzej retro automobila


Pored ovih, postoje još brojne interesantne galerije koje zaista vredi posetiti u Moskvi.


Sankt Peterburg – SEVERNA VENECIJA

Grad i luka na ušću Neve u finski zaliv baltičkog mora. Ovu 6-milionsku metropolu, svakako jednu od najlepših na svetu, kao novu prestonicu Rusije, osnovao je 1701. godine Petar Veliki, istovremeno i tvorac moćne države ruskog naroda. Odmah nakon stupanja na presto proputovao je Evropu da bi upoznao njena kulturno umetnička i tehnička dostignuća. Umni i daroviti vladar dovodio je najpoznatije evropske umetnike, arhitekte i druge stručne ljude da bi sazdao prestoni grad kome je nadenuo svoje ime...


Atrakcije i znamenitosti u St. Peterburgu koje morate videti


Ermitaž – najveći muzej na svetu sa preko tri miliona eksponata izloženih u šest zgrada na obali Neve. Glavna zgrada je Zimski dvorac, nekada zvanična rezidencija ruskih careva. Kolekcija muzeja vuče korene još iz 1764. iz zbirke umetničkih predmeta carice Katarine II. Najznačajnije zbirke su svakako one sa delima Mikelandjela, Da Vinčija, Rembranta, Rubensa, Van Goga, Pikasa, Matisa... Respektabilna je i arheološka zbirka, kao i zbirka evropske srednjevekovne umetnosti. „Galerija s blagom“ je više od fascinacije a „Rafaelov hodnik“ kopija poznate galerije u Vatikanu, neizbrisiv utisak za sva vremena.


Peterhof ili Petrov dvorac i park

Nalazi se na obali Finskog zaliva, dvadesetak kilometara zapadno od Sankt Peterburga. Izgradio ga je Petar Veliki 1705. godine. Sve do Oktobarske revolucije služio je kao carska rezidencija, da bi 1918. bio pretvoren u muzej. U Drugom svetskom ratu okupirali su ga nacisti a nešto kasnije u bombardovanju i potpuno razrušili. Posle rata započeta je rekonstrukcija koja traje i danas. Brojne fontane, zbog kojih je ovaj muzej dobio ime „ruski Versaj“, ponovo su proradile 1946. Godinu dana kasnije napravljena je i kopija statue Samsona a ubrzo je na svetlost dana izašla i sva lepota barokne arhitekture Peterhofa čiji su ukras ne samo park, već i brojne fontane (više od 100). Dvorac Peterhof i njegov park sa fontanama su na listi svetske baštine UNESCO


Puškin-Carsko Selo, letnja rezidencija Ekaterine Velike, prekrasan dvorac i park površine 107 hektara. Enterijer dvorca fascinira sjajem umetničkih predmeta od poludragog kamena, zlata, portretima dinastije Romanovih. Povodom 300-godišnjice osnivanja Sankt Peterburga završena je obnova čuvene Ćilibarske dvorane, koja je Ekatarininom dvorcu vratila stari sjaj.


Vožnja kanalima i Nevom, specifičnim niskim brodovima prilagođenim za prolazak kroz kanale i ispod niskih mostova, zbog kojih je ovaj grad dobio i naziv “Severna Venecija”. Pogled na znamenitosti grada i njegovu arhitekturu sa legendarne reke Neve i nekih od mnoštva kanala, ostavlja jedinstven utisak i sećanje.