Bad Gastein zima 2020.

BAD GASTEIN INFO

Bad Gastein je termalni gradić koji se nalazi u severnom delu Nacionalnog parka ’’Hohe Tauern’’, u austrijskoj pokrajini Salzburg, na nadmorskoj visini od 1000 m. To je mali austrijski grad svetskog renomea sa 6000 stanovnika koji je tokom zime poznat i kao ski centar. Udaljen je cca 60 km od aerodroma u Salcburgu, 7,5 km od Bad Hofgasteina i 730 km od Beograda.
Karakterišu ga: prelepi pejzaž, alpska klima sa hladnim i snežnim zimama i umerenim letima, čist planinski vazduh, snežni pokrivač od novembra do kraja aprila i terme koje u potpunosti dominiraju oblašću. Prosečna temperatura u januaru iznosi od -8 do 1ºC.

Ski staze - Bad Gastein

Bad Gastein (deo ski regije Gastein) ima 200 km padina za skijanje (i do 2700 m nadmorske visine). Skijalište ima 5 planina, od kojih sudve međusobno povezane. Najveća povezana ski oblast u ovom kraju je Schlossalm - Angertal - Stubnerkogel (860- 2.300 m nadmorske visine), a najviša ski oblast je Sportgastein (1.590-2.650 m nadmorske visine).
Bad Gastein je idealan za skijaše srednjeg nivoa (117 km crvenih staza), ali postoje i staze za početnike (60 km plavih staza), kao i za eksperte (24 km crnih staza od kojih je najpoznatija Graukogel). Postoji i mogućnost za noćno skijanje na osvetljenoj stazi -Böckstein., zatim za nordijsko skijanje (90 km staza) i skijanje van staza. Za snowbordere je naročito atraktivan Gastein Snowpark, dok je ljubiteljima sankanja na raspolaganju osvetljena staza za sankanje Bellevue-Alm dužine 2.5 km. Postoji mogućnost i za iznajmljivanj ski opreme i angažovanje ski instruktora, a za najmlađe su tu i obdaništa.
Značajne su i tehničke mogućnosti ovog zimskog centra: moderni ski liftovi ga povezuju sa ostalim skijalištima regiona Gastein, a topovi za veštački sneg obezbeđuju snežni pokrivač od novembra do kraja aprila.

BAD GASTEIN ISTORIJA

Bad Gastein je danas svetski poznat ski centar, a zgrade iz "Belle Époque" su savršeno integrisane u prirodno okruženje. U Srednjem veku ovaj grad je bio Arhiepiskopija Salcburga, tu je nekada bio i rudnik zlata, a od 19. veka postaje popularan zahvaljujući Heilstollen-u (’’tunel koji leči’’) i njegovim termalnim i lekovitim vodama. Ovde su Marija Kiri i Hajnrih Mahe otkrili radon čime se popularizuju i ’’radon terapije’’.

Bad Gastein - zimovanje 2020.

Poseban šarm Bad Gasteinu i ski centru u ovoj oblasti daju brojni planinski restorani i barovi od kojih se dobar deo nalazi na samim ski stazama. Svakako treba probati tipično austrijsko piće ’’Hunt Tea’’ (koktel od ruma, crnog čaja i voća) koje je pod zaštitom Evropske Unije.
Osim skijanja, ovde možete iskusiti i brojne druge aktivnosti poput sankanja, ice climbing-a i snowshoeing-a (koji ne zahteva prethodno iskustvo). Takođe vas očekuju i aktivan noćni život, kazino, luksuzni spa i wellness centri, moderne prodavnice, restorani, reka sa vodopadom koja prolazi kroz sam grad, ali i poznata terma “Felsentherme” u kojoj možete da uživate u termalnim bazenima (temperatura vode od 37 - 41.5°C), saunama i masažama. Jedan od glavnih događanja u ovom romantičnom mestu je muzički festival Snow Jazz Gastein.
Od izleta se preporučuje poseta: prirodnim pejzažima Nacionalnog parka Hohe Tauern; i Gigantskom visećem mostu koji predstavlja jedinstvenu atrakciju - dugačak je 140 m, nalazi se na visini od preko 2300 m i otvoren je tokom cele godine.

BAD GASTEIN SMEŠTAJ

Na raspolaganju su vam brojni smeštajni kapaciteti - luksuzni i elegantni, zatim hoteli nižih kategorija, ali i udobni apartmani. Cene variraju u zavisnosti od perioda boravka, lokacije hotela ili apartmana, kao i od vrste usluga i sadržaja koje pružaju. Bez obzira na to za koji ćete se tip smeštaja opredeliti, sigurni smo u to da će vam boravak u Bad Gasteinu ostati zauvek u sećanju.

SKIJANJE 2020. BAD GASTEIN
NAŠA PONUDA ZA SKIJANJE U AUSTRIJI - BAD GASTEIN


Osim toga što je izuzetno popularan kao ski destinacija, Bad Gastein je poznat i po svojim kvalitetnim hotelima, koji u kombinaciji sa termalnim vodama i čistim planinskim vazduhom pružaju izuzetne mogućnosti za relaksaciju i oporavak, pa ga posećuju, ne samo sportisti, već svi koji žele da njihovo zimovanje bude nezaboravno.