EVIA LETO 2019

Glavni grad: Halkida
Od Soluna udaljena: 200 km
Od Atine udaljena: 80 km
Stari naziv: Eubeja

EVIA INFO

VINO. PISTAĆI. SMOKVE.

Drugo po veličini ostrvo u Grčkoj ima, zahvaljujućI toploj klimi, veoma dugu sezonu, a bujno zelenilo I mnoštvo prelepih plaža učinili su da Evia polako  osvoji srca sve velikog broja naših turista. Agencija “Fibula” nudi široku lepezu smeštaja na Eviji od dvokrevetnih do porodičnih, hotelskih soba i apartmana, bungalova I deluks smeštaja. Povoljne cene, specijalne ponude, brojne povoljnosti za porodice i odloženo plaćanje – samo su neki od razloga zasto treba letovati na ovom ostrvu. Nalazi se na važnom strateškom mestu u Mediteranu, a stanovništvo je oduvek bilo vredno, pa važe za najbogatiji region Grčke. Prestonica Halkida je uvek bila važan centar.

Evija je zeleno ostrvo koje miriše na borovu šumu, a smola koja se skuplja sa drveća koristi se kao neophodan sastojak čuvenog grčkog vina “recina”. Ovo je ostrvo za uživanje, jer pored nepreglednih maslinjaka i smokava, na Eviji se nalaze i plantaže pistaća. Takođe, Evija ima jednu od najrazvijenijih flota u Grčkoj, pa se duž obale u živopisnim mestima kao što su Pefki, Asmini ili Edipsos služe specijaliteti od sveže ribe i morskih plodova po veoma pristupačnim cenama. Na ovom ostrvu se proizvodi i najbolje maslinovo ulje, pa je Evija je, dakle, savršeno mesto za one koji vole da uživaju u odmoru koji ima i miris i ukus.
Ostrvo je bogato i arheološkim nalazištima, manastirima, tradicionalnim selima, a je veliki broj zanimljivih ekskurzija još  jedna prednost ovog rajskog mesta.
Evija je utočište koje pruža velike mogućnosti za odmor i zabavu. Gotovo da ne postoji turista koji se nije ponovo vratio na ovo ostrvo.

EVIA ZA POČETNIKE

Pefki se nalazi na severnoj ivici Evije, tačno preko puta ostrva Skiatosa, pa se odavde najlakše ide na izlet do ovog ostrva. Ovo mirno, ribarsko mesto ima prelepu plažu od  peska i šljunka koja je dugačka, čak, četiri kilometara. More je čisto i veoma  mirno. Klima je fantastična za porodice sa decom. Od grada do plaže stiže se širokim šetalištem duž kojeg se nižu fast-fud I riblji restorani, taverne, kafići i barovi, prodavnice suvenira, butici, supermarketi, pekare, apoteke...
U pristaništu se mogu kupiti sveži morski specijaliteti ili riba, iako je daleko bolje u nekoj od brojnih taverni ručati ili večerati po izuzetno pristupačnim cenama. Noćni život je odličan, a pored grčke muzike  gosti mogu da se zabave i u barovima I klubovima. Pefki pruža i veliki izbor izleta do arheoloških lokaliteta, manastira, spomenika i mesta  kao što su: Edipsos, Atina, Skiatos, Delfi…

Edipsos je pravi biser Egejskog mora o kojem je pisao I Aristotel. Edipsos dosta podseća na Nicu i mesta na Azurnoj obali zahvaljujući  arhitekture i šarmu. Bio   je bio poznata banja još u antičko doba. U ovo prelepom letovalištu nalazi se više od 750 toplih izvora, koji tu postoje već 5.000 godina. Uz obalu mora, na raznim mestima izviru lekovite , pa gosti mogu da se odmaraju, leče i uživaju u pravom smislu reči. Lekovite vode banje Edipsos preporučuju se za kožna oboljenja (psorijaza) i za reumu. Edipsos su nekada posećivali Grci iz Atine i obližnjih mesta radi banjskog lečenja.
U Edipsosu ima mnogo tavern, restorana, a zelena pijaca pored pristupačnih cena prava je turistička atrakcija zbog velikog izbora svežih namirnica. Za najmlađe ova  banja je pravi raj jer nudi mnogo uredjenih parkova za igranje.
Okružen je brdima pa je i u najtoplijem periodu prijatno šetati uz morsku obalu, a  more gotovo nikada nema talase. Voda je prelepe plave boje I kristalno je čista, a plaže su peskovito-šljunkovite.
Priroda je doprinela da obala i more ostavljaju turiste bez daha i zato je banja, zajedno sa morem, savršeno mesto za odmor.