KOPAONIK 2018/2019. INFO

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji sa dužinom od oko 75 km i največom širinom, u srednjem delu, od oko 40 km. Udaljen je od Beograda cca. 290 km. Najviši deo Kopaonika je površina zvana Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m), Karaman (1934 m), Gobelja (1834 m) i drugi.
Kopaonik je ime dobio po kopovima, koji datiraju jos pre dolaska Rimljana u ove krajeve. Najpoznatiji su bili rudnici srebra pa je od tada Kopaonik poznat i kao “Srebrna planina”. Kako je u srednjevekovnoj Srbiji srebro smatrano najdragocenijim metalom to je jasno i mesto Kopaonika na mari u istoriji Srbije. Kulturno istorijski spomenici razmešteni na i u okolini Kopaonika, datiraju iz XII do XV veka.
Pored toga što predstavlja jednu od najlepših planina u Srbiji, Kopaonik poseduje i neverovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod snežnim pokrivačem tokom godine. Velika površina sa bogatom florom i faunom, dosta izvora, potoka i rečica, stenovitih vrhova skrivenih u četinarskim šumama, pristupačni vrhovi, blagi grebeni i padine sa prevojima i dolinama, kanjonima, prostrane četinarske šume sa bezbroj staza i puteva predstavljaju nepregledni potencijal za aktivnosti u prirodi na planini.
Nacionalni park Kopaonik - “NP Kopaonik” je osnovan 1981. godine. Najveće bogatstvo NP Kopaonik čine mešovite šume smrče, jele, bukve i javora. Na višim delovima Kopaonika posebno se izdvajaju stare šume smrče, čineći prelepi pejzaž jedinstvenim i prepoznatljivim.

Kako stići do KOPAONIKA

Do turistički najinteresantnijeg dela Kopaonika gde je najveći broj smeštajnih kapaciteta, stiže se iz dva pravca, istočnog preko Brusa i zapadnog preko Jošaničke banje. Za istočni pravac je potrebno oko 4 sata vožnje iz Beograda, za zapadni oko 5 sati iz Beograda. Istočni prilaz Kopaoniku je nepristupačniji, posebno zbog prevoja Jaram na kojem, kada je vreme loše, ume da bude i visokih smetova, pa se, u vreme mećava i jakog vetra, većina vozača opredeljuje za pravac preko Jošaničke banje. Putevi su solidni, ali se na Kopaonik ne kreće bez zimske opreme.

Udaljenost Kopaonika od većih gradova:
• Beograd – Batočina – Kragujevac – Kraljevo – Josanička banja – Kopaonik…. 290 km
• Beograd – Pojate – Kruševac – Brus – Kopaonik …. 300 km
• Novi Sad – Kopaonik ….. 370 km
• Niš – Kopaonik …………. 118 km
• Podgorica – Kopaonik …. 420km
• Banja Luka – Kopaonik … 570km

Skijanje 2019 - KOPAONIK - U centru zimske zabave - Kopaonik 2019.

Na spomen Kopaonika sneg i skijanje su prve asocijacije. Kopaonik je najveći i najposećeniji skijaški centar u Srbiji i nesumnjivo jedan od najlepših zimskih turističkih centara u ovom delu Evrope. Zimi je pažnja turista prvenstveno fokusirana na skijaške terene, koji se na Kopaoniku nalaze na nadmorskoj visini od 1650 – 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije.
Najatraktivnija lokacija svakako je Ravni Kopaonik, zbog blizine skijališta, a ujedno i najveći broj ležaja u hotelima i apartmanima se tu nalazi. Kopaonik je omiljeni zimski centar među mlađom populacijom zbog dobre zabave i bogatog noćnog života. Svako ko je u potrazi za sjajnim provodom i dobrom zabavom, koji bi upotpunio aktivan odmor na snegu, na pravom je mestu. Kopaonik je poznat po odličnoj aprè-ski zabavi koja se do ranih jutarnjih časova nastavlja u nekom od velikog broja kafića, barova, diskoteka, klubova i restorana turističkog centra.

Ski staze i žičare Kopaonik 2019.

Kopaonik raspolaže sa preko 50 kilometra uređenih alpskih staza od čega su 3 FIS staze za slalom i veleslalom. Staze opslužuje sistem od 24 žičare ukupnog kapciteta 32 000 skijaša na čas što ga svrstava u red najvećih ski centar u ovom delu Evrope. Centar raspolaže sa 1 šestosedom, 7 četvoroseda (4 isklopiva - 6 600 skijaša na čas i 3 obična - 4 200 skijaša na čas), 3 dvosedešnice, 3 ski lifta tipa sidro, 8 ski liftova tipa tanjir i 3 vezna ski lifta. Od staza raspolaže sa 15 lakih, 10 srednjih i 7 teških staza. Ono što je veoma značajno napomenuti je da su sve staze međusobno povezane i udaljene nekoliko desetina metara od centralnog kompleksa hotela (ski to door). Za hotele, apartmane, vikendice i ostale smeštene kapacitete koji su udaljeni od polaznih stanica žičara postoji nekoliko privatnih ski prevoznika koji redovono saobraćaju do početnih stanica žičara. Pored staza za alpske discipline u predelu Ravnog Kopaonika postoji 12km (rute od 3km, 5km i 10km) uređenih staza za nordisko skijanje.

Škola skijanja Kopaonik 2019.

La Scuola Di Schi - Kopaonik pod vodjstvom iskusnog licenciranog ISIA-DEMO ucitelja skijanja - Predraga Lukača. Svi instruktori u školi su licencirani.Sedište škole, skijašnica Grand Hotel & Spa 4*, Kopaonik.
Ski škola je koncipirana kao individualna ili grupna nastava. Individualna nastava obuhvata nastavu za 1, 2 ili 3 polaznika, grupna nastava se odvija u homogenim grupama koje su formirane na osnovu uzrasta i nivoa znanja polaznika. Škola podrazumeva obuku i usavršavanje osnovnih i naprednih tehnika skijanja, koristeci se različitim pedagoškim metodskim principima: od lakšeg ka težem, od poznatog ka nepoznatom, od sporijeg ka bržem. Koristeći se pravim tehnikama obuke, i pravim početnicima skijanje ubrzo postaje zabava i razonoda. Moguće je odabrati različite pakete ski ili snowbord škole, na 2, 3, 5 ili 6 dana sa, ili bez opreme, kao i ski vrtić za najmlađe u trajanju od 1 do 6 dana.