MALTA LETO 2019.

Malta je dobila ime po Feničanskoj reči Malet, što u prevodu znači luka ili skrovište, a vekovima je bila tvrđava. Malta se nalazi u Sredozemnom moru 96 km južno od Sicilije i 290 km severno od Afrike. U sastavu Malte ulaze i ostrva Gozo i Comino, kao i nenaseljena ostrva Cominotto i Fifla. Malta ima dugu istoriju, koja se prostire daleko u prošlost čak pre 4500 godina. Njihov narod je jako pobožan, generacijama su gradili hramove i megalite teške i preko 50 tona, koji su čak stariji i od Egipatskih piramida. Na Malti su se godinama smenjivale razne civilizacije počev od Feničana, Grka, Kartaginjana, zatim vitezovi Sv.Jovana, Englezi, Nemci...

Dolaskom na aerodrom, put Vas vodi ka prestonici La Valeti koja je dobila ime po vitezu reda Sv.Jovana, ceo grad je pod zasitom Unesca. Pravi mediteranski grad koji odiše pravim morskim duhom, u kome se ne možete izgubiti, sve ulice vode ka tvrđavi Sr Elmo i moru. U Valeti obavezno posetiti katedralu Sv.Jovana iz 1577 god, biblioteku koja datira još iz 1768 godine  sa 300.000 knjiga, oratorijum, opera house, arheoloski muzej, drugo najstarije pozoriste u Evropi Manoel. Obavezno posetiti  i Mdinu - plemićki grad pun baroknih gradjevina. Na Malti postoji preko 360 crkava, najpopularnija je Rotunda of St. Maria Assunta koja predstavlja repliku rimskog Panteona. Treba posetiti i Pomorski muzej (u mestu Vitorioza). Eksponati uključuju dva velika privremena modela brodova iz 17. veka, od kojih je veći verovatno korišćen za vežbe vitezova sv. Jovana.

Malteška kuhinja
Kuhinja na Malti je jako raznolika, postoji nekoliko ekskluzivnih mesta u kojima možete uživati u ekstravagantnim Malteskim zalogajima, među njima izdvajamo sledeće restorane:
Restoran Turske kuhinje vrlo popularan među turistima - specijaliteti su musaka od patlidžana i punjene paprike. Marianna's, restoran idealno mesto za one koji vole Tex-Mex klopu- mesavinu americke i meksikanske kuhinje. Specijaliteti su nacos, i encilada sa cilijem. Fayrouz libanski restoran sa ukusnim sis kebabom, falafel, i baba ganus.  Vino Veritas restoran popularan i medju turistima i medju lokalcima. Osim klasicnog menija, poznat je i po dobrom izboru vegetarijanskih jela, ali i vina.Jako popularni su i restorani sa morskim specijalitetima,zatim  porodicno orijentisani restorani i barovi. Dominatna je i italijanska kuhinja paste, pice, lazanje. Od internacionalnih fast food restorana, u gradu postoje McDonald's, Pizza Hut, Burger King, i Ed's Easy Diner. Malteski specijalitet, odnosno nacionalna jela su Fenek, Bragioli i Lampuki pita. Omiljeni malteski slatkis je Kannoli koji se sluzi uz caj i kafu, veruje  se da potiče sa Sicilije. Ovo je preukusni slatkiš, koji se sastoji od prženog testa punjenog svežim ricotta sirom zasladjen komadićima čokolade, tu su nezaobilazne i razne vrste sladoleda. Popularno je i slatko alkoholno piće liker od specificnih plodova koji rastu na kaktusu.Razne vrste alkoholnih pića i vina mozete probati u cuvenim pubovima od kojih izdvajamo: Black Gold Saloon pab u kojem osim pica mozete naruciti i snek. Mana mu je Sto se retko moze naći slobodan sto. O'Casey Irish Pub  nalik svakom irskom pabu u svetu, uvek je gužva, dobra atmosfera a Guinness pivo se toči u ogromnim kolicinama. Jack's Trap Sports Bar  omiljeno mesto medju turistima koji na moru ne žele da propuste sportska prvenstva. Obavezno treba posetiti  i jednu festu  koje se obično održavaju tokom vikenda. U svakom gradiću na Malti to podrazumeva velike povorke, vatromet, služenje tradicionalnih jela i pića, uključuje i seriju koncerata u toku celog dana i noci, orkestarske defileje kroz grad kao i recitale. Ulicama šetaju glumci u kostimima iz odredjenog perioda, a ucešće uzimaju i folklolrne grupe, kao i muzičari iz celog sveta.

Prevoz na Malti
Što se tiče prevoza na Malti autobuski saobraćaj je odlično organizovan po celom ostrvu, karta za jednu vožnju u zimskom periodu iznosi 1.5 €, u letnjem periodu iznosi 2 eura, noćnja voznja je 3 eura. Turistima se preporucuju  sedmodnevne karte koje vaze u svim prevozima za sve lokacije, za odrasle kosta oko 21euro i 15 eura za decu preko 10 godina. Postoje trodnevne i petodnevne karte u zavisnosti  od potrebe. Svi autobusi za javni prevoz na Malti su  obojeni u žuto s prepoznatljivom narandžastom linijom, dok su na ostrvu Gozo označeni crvenom linijom Za sve informacije o autobuskom prevozu mozete pogledati sait https://www.publictransport.com.mt/. Rent a car je isto dostupan preporučuju se kompanija Avis i Europcar,treba znati da se na Malti vozi levom stranom. Trajekti povezuju dva glavna ostrva na Malti (Gozo i Comino). Cena povratne karte je 4.65 eura (placa se samo u jednom smeru).Do ostrva Comino poznatog po plavoj laguni cena povratne karte je 10 eura. Malta ima samo jedan aerodrom u sklopu kojeg je i heliodrom. Nacionalna avio-kompanija( Air Malta) ima redovne linije za 36 gradova u Evropi i severnoj Africi. Pomorski saobracaj je jako dobro razvijen. Velika luka, na istoku glavnog grada Valete, uglavnom se koristi kao pristaniste za brodove za kruzna putovanja. Na zapadu Valete je luka Marsamet, namenjena jahtama i turistickim brodovima, dok je Marsaluk trgovačka luka. Ostrva Malta i Gozo povezana su redovnim trajekt linijama. Trajekt povezuje Maltu i sa Katanijom na Siciliji.Malta  je nekada imala i zeleznizku prugu koja je povezivala glavni grad Valetu sa vojnim bazama lociranim na ostrvu. Međutim, zbog nerentabilnosti pruga je zatvorena.  
Izdvajamo neke od linija na ostrvu.
Valletta - Marsaxblokk  br. autobusa  TD 10
Valletta - Sliema br. Autobusa TD 21
Vlletta - Bugibba br. Autobusa TD 31
Valletta - Meliha br.autobusa TD 49
Valletta - Rabat br.autobusa  TD 51
Valletta - Birzebbugia - Prety bay  br.autobusa TD 80

Klima na malti
Klima je sredozemna sa blagim i kišovitim zimama i toplim letima. Navodi se podatak da je zadnjih 115 godina sneg padao samo tri puta. Poslednji put je to bilo 1949 godine. Prosečna godišnja temperatura iznosi 19 C. Sezona na Malti je u julu i avgustu kada je najtoplije gde tempertaura doseze do 30 C stepeni, a ako preferirate nize temperature najbolji period je onda u septembru i oktobru. Na Malti u novembru i decembru padaju kiše.

Poznata turistička mesta na Malti su: Sliema, St.julians,QaWra, ........
Sliema -  nalazi se na istočnoj strani ostrva, 7km udaljena od glavnog grada Valete i zajedno sa susednim St.Juliansom predstavlja središte turizma na Malti.  Grad ima 3 km dugačku promenadu Triq Marina (strand)  gde se nalaze palate iz vremena britanske vladavine, brojni hoteli, radnjice, restorani, pabovi gde se sluze tradicionalni malteški specijaliteti kao sto su pastizzi, rolnice sa sirom i timpana pita od makarona. Prema poslednjim podacima Sliema broji oko 15.000 stanovnika.

St. Julians se nadovezuje na Sliemu, od La Valete je udaljen 10 km .St.Julians je bio naseljen jos u praistoriji ali pravi procvat dozivljava u 20 –om  veku.Poznat je po Pacevilu centru nocnog zivota sa pabovima, restoranima ,klubovima , diskotekama ,soping centru Bay Street ,velikom kazinu, novoj marini Portomaso.U blizini St.Juliansa nalazi se zabavni park Mediteraneo gde mozete uzivati u predstavama koje izvode delfini i morski lavovi, a mozete  fotografisati i egzoticne ptice.

Qawra i Burgibba se nalaze na severo-istoku ostrva u zalivu St.Paul, 18 km udaljen od La Valete. U Qawri mozete uživati u odličnim restoranima, kafićima i klubovima, pabovima.1638 Red Sv. Jovana podiže Qawra Kulu koja je sada poznata kao restoran.

Plaže na Malti
Cela Malta je pod plažama, uglavnom kamenitih, ali postoje i predivne peščane plaže - Golden Bay, Meliha, Paradise bay...

Golden Bay  ovaj  zaliv je postao svetski popularan kada se snimao film Troja, jer su se upravo ovde anticke ladje Ahileja i njegovih drugova iskrcavale pred juris na Troju. Plaža se nalazi na zapadnoj strani ostrva. Prelepa sa zutim peskom, igralištem za odbojku, kafićima, restoranima, snabdevena ležaljkama i suncobranima - set je oko 10-14€..

Mellieha Bay se nalazi na severo istoku ostrva, plaže su opremljene svim sadrzajima ležaljkama, suncobranima, tuševima. More je veoma mirno a dugačka peščana plaža sivkaste boje je odličan izbor za porodice sa decom. Tokom dana možete se osvežiti u restoranima i kaficima… Na plaži je moguće iznajmiti jet-ski, pedalinu i slično.

Paradise bay mala peščano šljunkovita plaža nalazi se na severozapadu ostrva, u blizini je luka za Gozo, opremljena lezaljkama i suncobranima, na plaži se nalazi i jedan restoran.

Pretty bay se nalazi u mestu  Birzebbugiji blizu sarmantog naselja Marsaxlokk (Marsaslok). Rec je o velikoj i prostranoj pescanoj plazi sa jako lepim morem.

Plava laguna – plažu  krasi beli pesak i kristalno cista voda, nalazi se  na ostrvu Comino. Laguna se sastoji od dve plaže sa obe strane zaliva, koje su okružene stenama, idealne za sunčanje i skakanje u vodu. Plava laguna, popularna među kupačima, još je popularna i ljubiteljima snorkelinga, roniocima, jedriličarima na dasci i mnogim drugim rekreativcima.

Ramla Bay je velika plaža sa crvenkastim peskom, locirana na severnoj obali ostrva Gozo. Boja peska je zaista neobična, a prostranost plaže i ambijent pruzaju vrhunski uzitak. Kao i na svakoj drugoj i na ovoj plaži postoji restoran. Na Gozo se stize trajektom sa Malte.