SCHLADMING (Šladming) zimovanje 2017.

Šladming, nekada malo rudarsko mesto, smešteno u centru planinske regije Dahštajn (Dachstein) na 745m nadmorske visine, u regiji Štajerska, danas predstavlja jedno od omiljenih odredišta skijaša svih kategorija! Šladming broji 5000 stanovnika, a tokom zimske sezone postaje živahno mesto prepuno turista. Ovo austrijsko skijalište u svetu je poznato kao domaćin trke Svetskog kupa u alpskom skijanju. Skijaši sa svih krajeva sveta dolaze kako bi pokušali da ispune san: spust čuvenom crnom stazom do centra mesta Šladming, u koju su svi reflektori upereni tokom noćne trke slaloma za skijaše u Svetskom kupu.

Ski regija Schladming

Ski regija Šladming se prostire na nadmorskoj visini od 745m - 2015m čiju celinu predstavljuju četiri žičarama povezane planine: Planai (1894m), Hauser Kaibling (2015m), Hochwurzen (1850m) i Reiteralm (1860m). Ova područje broji 123km raznovrsnih staza od kojih je najveći broj obeležen crvenom oznakom. Najveći broj staza je okrenut ka severu, što omogućava duže zadržavanje snega i uživanje u pogledu na okolinu jer prilikom spuštanja sunce ne ide u oči, dok su žičare idealno okrenute za sunčanje. Ova ski regija je povezana sa 44 ski lifta. Najveći broj su moderne kabine i sedežnice prekrivene kupolom, dok je manji broj vremešnih dvosedežnica i sidara. Tradicionalno, najposećenija je planina Planai, dok za one koji traže beg od drugih skijaša i uživanje u miru preporučujemo Hauser Kaiblingu i Reiteralmu.

Ski centar SCHLADMING - DACHSTEIN

Pored užeg dela skijališta koje broji četiri planinska vrha, ski centar Šladming Daštajn se prostire još na Ski Fageralm, Ramsau am Dachstein, The Dachstein Glacier, Ski Galsterberg, Stoderzinken, Riesneralm Planneralm. Ski regija Šladming Daštajn ukupno se prostire na 232km i broji 139 skijaških staza, od toga 49 je namenjeno skijašima početnicima (plave staze), 76 staza je za iskusne skijaše (crvene staze) i 14 staza je namenjeno ekspertima (crne staze). Skijaše ukupno prevozi 98 liftova, od toga: 11 gondola, 29 sedežnica i 58 vučnica. U sistemu žičara nisu delovi Galsterbergalma, Fageralma i glečera Dachstein, za koje takođe važi skipas i do kojih se može doći lokalnim skibusevima.
Sistemi za veštačko pravljenje snega pokrivaju 99% staza, te i niži predeli skijališta imaju zagarantovanu snežnu pokrivenost. Pored čuvenog crnog spusta do centra Šladimnga, posebno izdvajamo, za iskusnije skijaše, crveni spust dug 7,5km od vrha Hochwurzena do doline (br 31. i 40.) i stazu br. 5 na Reiteralmu. Jednu od najvećih atrakcija predstavlja staza The Swinging Piste na Planaiu na kojoj vožnju možete započeti uz neki od omiljenih hitova: na početku staze nalazi se jukebox i u ritmu omiljenog hita nastavite spuštanje niz ozvučene snežnu planinsku padinu. Za one koji žele da se otisnu od ustaljenih ruta, predlažemo odlazak na manja skijališta: Fageralm, Galsterbergalm i Stoderzinken. Nezaobilazna je i poseta glečeru Dachstein (2700m), gde je skijanje moguće tokom cele godine!
Pored širokih i dobro uređenih staza, ski resort Šladming Daštajn za avanturiste nudi markirane off piste rute. Šladming ispunjava zahteve i onih najzahtevinijih svojim izborom fun parkova, zatim staza Mogul Run za skijanje na grbama/ hupserima, obeležene staze za takmičenja, rute za turno skijanje, U Šladmingu može pronaći i najduži prirodan tobogan dužine 7km koji je idealan za sankanje! Borderima preporučujemo obavezan odlazak u Daschtein Superpark. Skijašima koji vole skijanje pod mesečevom svetlošću na raspolaganju su 3km staza za noćno skijanje, kao i noćno sankanje, klizanje, vožnja u zaprezi. Predlog svim skijašima je da dobro isplanirate svoju dnevnu rutu, pogotovo ako obilazite celo skijalište, jer zbog njegove razvučenosti, možete lako dan da završite na pogrešnom brdu.
Spustom niz Planai stazu proćićete tragom svetskih prvaka, jer upravo ova padina je bila rezervisana za spust za zlato tokom Svetskog prvenstva u alpskom skijanju 2013. godine. Sam priliaz Planai padini podređen je maksimalnom užitku, jer se u podnožju nalazi jedna od najmodernijih garaža u Evropi. Skijaši mogu uživati i u Planai Superpark – u, kao i u Nebeskom toaletu (Sky Toilet) nešto drugačijem WC – u na 1800m nadmorske visine. Po povratku podnožje skijališta zgrejte se u Planet Planai: modenoj baznoj stanici.

Schladming (Šladming) SKI AMADE

Šladming je deo čuvenog SKI AMADE područija koje se sastoji iz 5 ski područija: Salzburger Sportwelt, Schladming - Dachstein, Gastein, Hochkőnig, Grossarltal i raspolaže sa 860km staza. SKI AMADE centar se prostire na nadmorskoj visini od 650 – 2700m i raspolaže sa 360 staza: 145 plavih, 181 crvenih i 30 crnih. Staze su pokrivene sa 270 ski liftova: 47 gondola, 98 sedežnica i 125 vučnica.