SICILIJA LETO 2016

Zbog uloge koju je imala u trgovini po Sredozemnom moru, Sicilija je tokom istorije smatrana teritorijom od posebne važnosti.
Po grčkoj mitologiji, ona je postojbina kiklopa Polifema koga je oslepeo grčki heroj Odisej. Deo Sicilije zauzimala je velika Grčka.Tu su bile osnovane kolonije, a Ciceron je opisao Sirakuzu kao najlepsi grad. Sicilija je nekada bila kraljevstvo sa prestonicom u Palermu.
Prvobitno stanovnistvo Sicilije su cinila tri plemena, od kojih su najznačajniji bili Sikani. Sledeće pleme koje je naselilo Siciliju su Elimljani, pa Sikuli. Oni su se naselili na istoku Sicilije. Sicilijom su vladali Fenicani, Vandali, Vizantijci, Normani, Spanci, Austrijanci, da bi 1861. god. Sicilija postala deo ujedinjenog kraljevstva Italije. 19 vek obeležava pojavu ilegalne organizacije – mafije.

Ukoliko želite da posetite Siciliju, jedno od najvećih ostrva Mediterana, očekujte puno iznenađenja. Kombinacija klimatskih uticaja, konfiguracija obale i srdačnost oko 5 miliona stanovnika, oseća se nasvakom koraku. Uticaj grčke, rimske i arapske arhitekture i umetnosti, na Siciliji je nezaobilazan, što svakog turistu vraća u doba kada je polovinom VIII veka p.n.e.  Sicilija bila deo grupe bogatih grčkih gradova na jugu Italije. Dok budete istraživali Siciliju, zadiviće vas grčki hramovi, pozorišta i vajarska ostvarenja uklopljena u jedinstveno prirodno okruženje.

SICILIJA INFO

Glavni grad Sicilije je Palermo, poznat kao vazno uporiste italijanske mafije. Sicilija je okruzžena Tirenskim i Jonskim morem, dok je na jugozapadu odvojena sicilijanskim prolazom. Njene plaze su najbolje u Italiji, a ostaćete očarani plavozelenom vodom mora, prijatnim sitnim peskom pod nogama, prelepim pejžazima. Plaže na Siciliji su poznate kao najbolje plaze u Italiji, a sest njih je nagradje no plavom zastavom. Većina plaža Sicilije je opremljena ležaljkama i suncobranima, imaju odvojeni deo za decu a na nekima od njih dežuraju spasilačke ekipe. Takodje, većina sicilijanskih plaža nudi dobre uslove za uživanje u raznim sportovima na vodi, a najpopularnija je vožnja pedolinom i skijanjena vodi kao i neizbežno ronjenje. Neke od plaža na kojima morate da provedete bar jedan dan su Mondello Lido, duž koje se nalaze brojni kafići, noćni klubovi, barovi, zatim Lido di Mortelle na krajnjem severo-istoku ostrva, Lido dei Tirreno, pogodno za decu, Lido Mazzar, popularno mesto za odmor i relaksaciju, Giardini Naxos, Agridjento, Cefalu, jedan od najlepsih gradova na Siciliji. Paznju turista privlače Palermo i Katanija, vulkani Etna, najviši u Evropi, koji skoro da je u neprekidnoj fazi erupcije, Stromboli i Vukano.
Skrivene divlje plaže, sunčano vreme tokom gotovo cele godine i živa atmosfera na ulicama sicilijanskih gradova, oduseviće svakog posetioca. Na Siciliji vlada mediteranska klima – topla proleća i jeseni, vrela leta i blage zime.Uz mnogo divljeg cveća kao sto su jasmin i orhideja, na Siciliji nalazimo i egzotične biljke kao što su fikus, banana, papirus. Ovde se uzgaja vinova loza, paradajz, limun, pomorandže, mandarine, pistaci.
Poseban je osećaj šetati ulicama Palerma, ili antičkim stazama Agridjenta, se Arhimedovoj steni u Sirakuzi ili istraživati padine vulkana Etna. Glavni grad Palermo je prava turistička atrakcija a najvažnije gradjevine datiraju iz 12.veka: Gradska katedrala, crkva Sv. Katalda i Normanska palata. Možete obići brojne trgove, skverove, parkove. Nemojte zaobići ni Kataniju, drugi grad po veličini na Siciliji, čije je barokno jezgro grada stavljeno na spisak svetske bastine UNESCO-a. Posle dinamičnog dana, ne zaboravite autentične sicilijanske restorane – taverne, klubove i barove. Poneki zalogaj tipičnih sicilijanskih specijaliteta poput paste, sasardinama i kroketa od pirinča, uz gutljaj veoma kvalitetnih domaćih vina, doprineće potpunijem shavanju sicilijanskog načina zivota. Jednostavno, na Siciliji se uživa svim čulima.
Iz tradicionalnih sicilijanskih ulicnih pevača nastalo je Sicilijansko pozorište lutaka. Sicilijanske lutke su ručni rad lokalnih majstora i potpuno su pokretne: ruke, noge i najvažnije – pokretljivost glave.
U sicilijansku tradiciju spadaju i bogato ukrašena drvena zaprežna kola od kovanog gvožđa u koja su upregnuti konji a drveni delovi su dekorisani jarkim bojama – žuta, crvena, zelena i plavasaistorijskim, religioznim i mitološkim motivima.
Sicilija je poznata po svom bogatstvu i šarolikosti gastronomskih proizvoda i kulinarskihs pecijaliteta. Svakako ne treba propustiti kanolo kolače / rolnice sa belim kremom/, kasata tortu, mlečni sladoled, granite / sicilijanski sladoled/, pastu sa sardelama i mnoga druga karakteristična sicilijanska jela.
Sicilija, zahvaljujući svojoj klimi i zemljištu ima jako kvalitetna vina. Najpoznatije sicilijansko crno vino je Nero D’ Avola. Slatka vina su karakteristična za zapadnu sicilijansku obalu, gde je najpoznatije čuveno Marsala vino.
Sicilija je idealno mesto za shopping
. Lista onoga sto bi ste mogli kupiti na Siciliji i poneti sa sobom je duga: odeća, obuća, nakit, kozmetika, slatkiši, vino, maslinovo ulje, predmeti od keramike… Dobro je znati da je sve što kupite, vrlo dobrog kvaliteta. Ono što na Siciliji treba iskusiti i što posebno privlači je kupovina na pijacama. Tako npr. U Palermu i Kataniji pijace su otvorene sedam dana u nedelji a dešava se da u ostalim gradovima pijace rade samo jedan ili nekoliko dana u nedelji. U Palermu se nalazi cuvena Vuceria i Lo Capoa u Kataniji je najpoznatija riblja pijaca. Na ovim mestima možete pazariti sveže voće i povrce, lokalne proizvode, kao sto su sir i maslinovo ulje, a takodje i ručno proizvedene torbe, sandale i brojne druge interesantne proizvode.
U Palermu i Kataniji, ali i u drugim većim gradovima Sicilije, nalaze se veliki tržni centri gde možete naći garderobu svetski poznatih brendova. Lepi i vrlo posećeni tržni centri u Palermu nalaze se pored teatra Masimo, Via Romai Piazza del Duomo. U Kataniji trzni centri se nalaze u industrijskoj zoni, poznatoj kao Mister bianco. Ono sto je jasno jeste da Palermo ima najbolji soping. Poznat je po svojoj umetnosti i zanatu, a medju turistima dosta su popularne slikane keramičke vazne, zidne ploče i ćupovi u svim veličinama. Ako bilo šta odo voga ponesete kao uspomenu, nećete pogrešiti. Garderoba, kako naširoko poznatih italijanskih kreatora, tako i drugih iz celog sveta je sigurno original. I nije uzalud kada kažu: kada vidite Siciliju videli ste ceo svet.