SOLDEN 2017. INFO

Solden je gradić smešten na 1377m nadmorske visine, u Otzal dolini pokrajne Tirol, koji broji oko 3000 stanovnika i predstavlja najveće odredište u dolini, kao i jedan od najprestižnijih i najboljih ski centara Austrije. Skijalište se prostire na visini od 1350m – 3250m nadmorske visine i sastoji se iz tri zasebne celine: Gaislachkogl (do visine 3.041 m n/v), Giggijoch (do visine 3.018 m n/v) i glečerski deo, koji se sastoji od dva glečera; Rettenbach i Tiefenbach (do visine 3.249 m n/v). Snegom prekrivene živopisne predele možete gledati i novom filmu Džejms Bonda: SPECTRE ili se lično uveriti u čari ovog austrijskog skijališta!

Noviteti:
Za sezonu 2016/ 2017 u pripremi je nova gondola na Giggijoch stazi. Početna tačka se nalazi na 1362m n/v, dok se krajnja stanica nalazi na 2283m n/v. Prilikom izgradnje korišćena su najsavremeniji materijali i tehnika. Ova impresivna gondola će biti u stanju da preveze 4500 skijaša po satu, u 134 kabinine koje su predviđene za 10 ljudi, brzinom 6,5m/s.
Najduže staze:
• Od BIG3 platforme na Schwarze Schneide (3,340 m) do Gaislachkogl bazne stanice (1,370 m)
Visinska razlika: 1,970 m | Dužina staze: cca 15 km
• Od BIG3 platforme na Gaislachkogl (3,048 m) do Gaislachkogl bazne stanice
(1,370 m)
Visinska razlika: 1,678 m | Dužina staze: cca 10 km
• Od gornje stanice ski staze Rosskirpl (2,744 m) do Giggijoch bazne stanice(1,353 m)
Visinska razlika: 1,391 m | Dužina staze: cca 9 km
• Od Rotkoglhütte restorana (gostionice) (2,660 m) do Gaislachkogl bazne stanice(1,370 m)
Visinska razlika: 1,290 m | Dužina staze: cca. 8 km

Pristup/ udaljenost:
Beograd – Solden: 1070km
Putem: Beograd – Zagreb – Ljubljana – Villach – Salzburg – Insbruck – Sölden

Solden skijanje 2017.

Skijalište se prostire na 143km odlično uređenih i obeleženih staza, od kojih: 51km je namenjen početnicima (plave staze), dok 61km čine crvene staze (srednji nivo) i 31km crne staze. Najveći deo skijališta se nalazi na visini preko 2000m. Skijašima su na raspolaganju 34 ski lifta i gondole (19 stolica, 8 vučnica i 7 kabina/ gondola) čiji je ukupan kapacitet cca 70000 skijaša/ na sat. Solden je, u najvećoj meri, opremljen novim i modernim žičarama. Na glečerima se uglavnom nalaze kabinske žičare/ gondole i vučnice, dok na području Gaislachkogla i Giggijocha prevladavaju kabinske žičare i stolice. Na stazama se nalaze i opremljeni restorani i kolibe sa ležaljkama u kojima možete napraviti odmor i uživati u dobrom piću i odličnom pogledu. Takođe, na stazama se nalaze i ski servisi koji su dostupni i na glečerima. Skijaši mogu koristiti besplatan internet na 8 tačaka skijališta.
First minute skijanje
Solden
je oivičen žičarama koje pružaju pristup skijalištima: Gaislachkogla i Giggijocha čije su staze crvene i crne kategorije i nisu namenjene početnicima. Od jedne do druge polazišne tačke možete prošetati gradom ili se provozati besplatnim šatl busom. S toga skijašima koji žele da budu bliži stazama preporučujemo smeštaj na obodima grada. Gaislachkogl i Giggijoch staze se nalaze na visini od preko 2000m, široke su i prostarane, bez drveća, na stenovitoj podlozi, te imate utisak kao da skijate na glečeru. Spust je moguć preko pet staza koje vode s početne stanice Gaislachkogla i Giggijocha.
Skijanje za početnike
Početnicima je namenjeno skijanje na glečerima: Rettenbach (2.675 - 3.250m) i Tiefenbach (2.795 - 3.249m), čije su staze najvećim brojem obeležena kao plave od ukupno 33km staza (plave: 25.4 km, crvene: 5.4 km, crne: 3.7 km) koje su odlično povezane sa 10 liftova (3 gondole, 5 T – bar liftova, 3 vučne stolice). Pristup glečeru je moguć od Giggijocha preko Golden gate to the glecier koji se sastoji iz dve četvorosedežnice i jedne kabinske žičare ili ski busem asflatiranim putem (ukoliko vremenake prilike dozvoljavaju, uz doplatu). Glečeri su međusobno povezani skijaškim tunelom dugim 150m. Široke i duge staze Tiefenbach glečera su pravi izbor za skijaše početnike. Na glečerima su dostupni restorani, prodavnice, ski škole. Preporuka početnicima je da koriste gondole za povratak u Solden.

Solden 2017. smeštaj

Na 1377m nadmorske visine u živom gradiću ušuškanom između planinskih vrhova obezbedite sebi najbolji smeštaj za polaznu tačku zimske avanture. Mesto je oivičeno žičarama početnim stanicama Gaislachkogla i Giggijocha, te za one koji bi da ‘budu prvi na stazi preporučujemo smeštaj na obodima grada. Najveći broj hotela sa 3*, 4* zvezdice. Centar mesta je rezervisan za one koji pored odličnog skijanja vole i dobar provod. Mesto broji jedan hotelski smeštaj sa 5 zvezdica: najveći hotel u gradu, centralno lociran sa odličnom uslugom i velikim spa centrom. Hoteli su pretežno smešteni u centralnom jezgru grada, dok za one koji vole mirniji odmor preporučujemo pansionski/ apartmanski smeštaj.
Najbolji ski centri Svake godine Solden posećuju najbolji skijaši i skijašice belog cirkusa i obeležavaju početak FIS Svetskog skijaškog kupa. Solden takođe privlači skijaše velikom ponudom off pista i freeride – a koje se mogu koristiti u skladu sa vremenskim prilikama. Avanturstima je na raspolaganju veliki snowpark s kickerima, railovima i 70 metarskim halfpipeom na predjelu Giggijoch, kao i staza za boardercross. Za bordere je predviđen i snowpark na Tiefenbach glečeru. Početnicima je na raspolaganju 12 ski škola.
Skijališta u Austriji Jedan od slogana Soldena je SNOW GUARANTEE (Sneg zagarantovan). Skijanje je moguće od oktobra do maja uz odličnu visinsku poziciju i sisteme za veštačko pravljenje snega koji pokrivaju oko 76% staza. Staze na Gaislachkogla i Giggijocha su tvrde i dobro pripremljene (mešavina veštačkog i prirodnog snega), dok su na Rettenbach i Tiefenbach tipične glečerske: mekana priprema i prirodan sneg. Najduži spust je moguć na stazi od vrha Schwarze Schneide do Söldena uz visinsku razliku od 1880m i kilometražu 12,8km. Solden ljubiteljima noćnog skijanja nudi osvetljenu stazu dugu 4km.
Ski centri Austrija BIG 3: iznad Soldena nalaze se tri vrha viša od 3000m: Gaislachkogl (3.058 m), Schwarze Schneid (3.370 m) i Tiefenbachkogl (3.309 m) na kojima se nalaze uređeni vidikovci s kojih se pruža impresivan pogled, a po vedrom danu skijaši mogu uživati i u pogledu na italijanske Dolomite i francuske Alpe. Na Gaislachkoglu se nalazi i impresivan restoran Ice Q bar/ restoran u kome možete uživati u bogatom izboru vina i fenomenalnom pogledu. Upravo u ovom restoranu su snimane scene filma o tajnom agentu 007.
Ski sezona 2016 / 2017 Solden od ostalih skijališta, pored odlično uređenih staza izdvaja i fenomenalna apres ski ponuda: više od 30 planinskih restorana i koliba, diskoteke i barovi u kojima zabava traje do jutra! Zabava počinje u kolibama na stazama, od kojih je jedna od najpopularnijih Bubi’s Schihütte na Gaislachkogl sa tradicionalnom muzikom uživo; kasnije se nastavlja u centru mesta uz brojne mogućnosti izbora. Za one sa najviše energije postoje mesta koja su otvorena do svitanja. Takođe, svima je na raspolaganju taksi služba koja radi 24h dnevno.

Skijanje i wellness u Austriji 2017.

Nakon dobre zabave energiju za skijanje možete oboviti na bazenu, sauni, whirlpoolu, parnom kupatilu, sauni. Odmor i relaksaciju možete pronaći i u mestu Längenfeld lociranom 13km od Soldena u kojem se nalazi Aqua Dome: aqua & spa centar sa kompleksom bazena, saunama, whirpoolom, termalnom vodom koja izbija iz dubine od 1.865m. Pored alpskog skijanja, možete uživati u nordijskom skijanju, planinarenju, pešačkim turama po glečerima, skijaškom trčanju, možete posetiti ledenu pećinu ispod Rettenbach glečera, sankati se, kuglati, šopingovati. Na cca 85km nalazi se živopisni grad Innsbruck, peti po veličini u Austriji, čija impresivna arhitektura minulih vremena je očuvana i smeštena pod visovima i vrhovima divljih Alpi.