BAD GAŠTAJN zima 2020

 

BAD HOFGAŠTAJN zima 2020

 

 

ZEL EM ZI zima 2020

 

 

KICBIL zima 2020

 

 

KIRHBERG zima 2020

 

 

BAD KLAJNKIRHAJM zima 2020

 

 

GERLICEN zima 2020

 

1. Gerlitzen

Ovo je nama najbliže asutrijske skijališe idealno ya porodice i početnike, ali i kao raj za snoubordere. Gerlitzen (Gerlicen) se nalazi u Koruškoj, a najviša tačka ovog ski centra je na 1.919 m. U blizini je Vilah. Ima 51 kilometara ski staza i 14 liftova. U blizini su još dva ski centra: Verdic i Drajlanderek. Centralna gondola Kanzelbahn je mesto gde se kupuju karte za ski-pas i mogu dobiti sve informacije. Sa vrha se pruža prelep pogred na Korušku.

2. Bad Klajnkirnhajm

Banja Klajnkirhajm je jedno od najpopularnijih turističkih mesta u Austrije, a od Beograda je udaljen 700 kilometara. Nalazi se u Koruškoj, 50 kilometara od Klagenfurta. Ovo je ogroman ski centar sa 103 kilometara skijaških staza (18 km plavih, 77 km crvenih i 8 km crnih). Ima 25 žičara i gondola, kao i sistem za veštačko osnežavanje od 730 topova, pa sezona traje od novembra do aprila. Svi apartmani i hoteli su blizu liftova i u centru. Najveće zadovoljstvo je kupanje u otvorenom bazenu u termalnim vodama dok pada sneg.

3. Bad Gastein i Bad Hofgasein

Dva lepa skijališta nalaze se u pokrajini Salcburg, a čitavo područje je deo ski regije Amada koja je najveća u čitavoj Austriji. Ova regija ima 860 kilometara staza i 270 ski liftova! Najpoznatiji centri su Bad Gastein i Bad Hofgastein koji se nalaze na nadmorskoj visini od 845 m do 2.650 metara. U dolini Gasteina se nalaze dve najpoznatije termalne banje ove regije Felsentherme i Alpen-therme. U ovim banjama se nalaze i brojni restorani, prodavnice, šoping centri, kafići...

4. Zel am See i Kaprun

Ako su austrijska skijališta pojam kvaliteta, Zel am See i Kaprun su vrh vrhova. To su najlepši skijaški regioni u Austriji, a nalaze se u pokrajni Salcburg. Kaprun se nalazi ispod vrha Kircštajnhorna (3.029 m). Ispod vrha se pruža zanimljivo glečersko skijalište - Kitzsteinhorn. Uz Kaprun imaju 132 kilometara staza i predstavljaju deo Europa Sport Regiona. Pošto višednevni ski pas pokriva ceo ski centar, prevoz lokalnim skibusom iz Kapruna i Zell am Seea do donjih stanica gondola i žičara jasno je da je ovde izmišljeno skijanje.

5. Kicbil

Legendarni austrijski gradić je decenijama domaćin najprestižnije trke Svetskog kupa. Preko dana Kicbil je živo skijalište s bezbroj mogućnosti, a uveče poprište ludog provoda. Kicbil se nalazi u Tirolu, 90 kilometara udaljen od Insbruka i 130 od Minhena, dok je kolina najbrže stići preko Vilaha. Raspolaže sa 173 kilometra skijaških staza, koje se protežu na nadmorskim visinama od 800 do 2.000 m. Glavni vrh je Hahnenkam, centar skijališta. Do njega vodi gondola direktno iz grada, a u svakoj gondoli se nalazi ime slavnog skijaša.

6. Solden

Solden se nalazi u Tirolu, a čine ga tri dela na visini višoj od 3.000 metara. Glečer Retenbah je domaćin veleslalomske trke za svetski skijaški kup, i trke svetskog snoubord kupa. Samo skijalište je na visini od 1.350 do 3.250 m i nikada ne nedostaje snega. Ovde turisti uživaju u skijanju, lai i planinarenju, pešačkim turama i sankanju. U blizini je Lingenfel gde se nalazi velika banja sa bazenima.

7. Šladming

Šladming, nekada malo rudarsko mesto, smešteno u centru planinske regije Dahštajn (Dachstein) na 745m nadmorske visine, u regiji Štajerska, danas predstavlja jedno od omiljenih odredišta skijaša svih kategorija! Šladming broji 5000 stanovnika, a tokom zimske sezone postaje živahno mesto prepuno turista. Ovo austrijsko skijalište u svetu je poznato kao domaćin trke Svetskog kupa u alpskom skijanju. Skijaši sa svih krajeva sveta dolaze kako bi pokušali da ispune san: spust čuvenom crnom stazom do centra mesta Schladming, u koju su svi reflektori upereni tokom noćne trke slaloma za skijaše u Svetskom kupu.

8. Nassfeld

Putni pravac: Beograd - Zagdeb - Ljubljana - tunel Karavanke - Arnoldstein - Hermagor
Opis skijališta: Ski centar Nassfeld je jedno od nama najbližih i najpoznatijih austrijskih skijališta. Nalazi se u blizini gradića Hermagora u pokrajini Koruška. Skijalište se otvara početkom decembra i sezona traje do sredine aprila. Skijalište se jednim svojim delom nalazi u Italiji, drugim delom u Austriji. Staze svih težina se prostiru od 610 - 2020 m, dovoljno su duge i pružaju vrlo ugodno skijanje za one koji vole brzinu i kratke zavoje. Ukupan broj skijaških staza je 100km, skijalište raspolaže sa 11 km teških, 60 km srednje teških i 30 km laganih staza. Crvene staze su veoma raznolike i pružaju pravo zadovoljstvo iskusnijim skijašima. Centar raspolaže sa 1 gondolom, 5 sedežnica, 17 ski liftova, 2 snowboard parka i jednim halfpajp-om, stazom za noćno skijanje petkom, stazom za sanjkanje, skijaško trčanje itd. U podnožju ski centra u Tropollach-u je veliki parking i polazna stanica iz koje krece Millenium Expres gondola. Koja je veoma impozantna, i po njoj cesto i prepoznaju samo skijalište. Duga je 6 km, a vožnja traje 20 minuta, uz dve međustanice.
Šetnja po snežnim stazama pruža neverovatno zadovoljstvo. SONNLEITN 1380 m i SONNENALPE 1500m su mestašca koja se nalaze na samom skijalištu u brdima.