IZRAEL I JORDAN

DESTINACIJA
IZRAEL I JORDAN (SA SVIM IZLETIMA)
ARANŽMAN
9 DANA / 8 NOĆI
20. maj – 28. maj 2019.


 
PUTOVANJE U IZRAEL I JORDAN  je putovanje u drevni svet  Bliskog istoka, gde se na nestvaran način  prepliću istorija, tri religije, razne kulture, savremeni način života i tradicija. Naša priča počinje u “Svetoj zemlji” sa starim lučkim gradom Jafom odakle je izrastao  moderni i  pulsirajući Tel Aviv; od Galileje do Jerusalima  posetićemo mesta koja su obeležila život Isusa Hrista  od  rođenja do stradanja, a put do Jordana nas vodi pored drevnog  utvrđenja starih Zilota, najstarijeg grada na svetu i Mrtvog mora, poznato kao najveća svetska depresija, najjslanije more na svetu i prirodni izvor lekovitih sastojaka.  Susedni Jordan, hašemitska kraljevina, po predanju je kraljevina Muhamedovih predaka i domovina mnogih civilizacija i vizantijskih mozaika. Ovde se nalazi topla Akaba opasana planinama koje u toku dana menjaju boje, drevna i mistična Petra starih Nabatejaca - sedmo svetsko čudo, crvena pustinja Vadi Rum, planina Nibo – mesto Mojsijeve smrti, drevni gradovi Madaba, Džeraš i Adžlan. Ovde pripadnici sve tri vere žive u miru i sa uvažavanjem, kako među sobom tako i sa svojim susedima u Izraelu. Jordan je  nadasve pitoma zemlja dobronamernih  ljudi  i gostoprimivih domaćina.

     PROGRAM PUTOVANJA

1. DAN

(PONEDELJAK) BEOGRAD – ATINA – TEL AVIV

2.DAN

(UTORAK) TEL AVIV – JAFA - CEZAREA- HAIFA- TIBERIUS

3.DAN

(SREDA) TIBERIUS – GORA BLAŽENSTVA – TABA – NAZARET-KANA - VITLEJEM

4.DAN

(ČETVRTAK)  MASLINOVA GORA – GETSIMANSKI VRT – STARI JERUSALIM

5. DAN

(PETAK)   VITLEJEM  – MASADA – KUMRAN – JERIHON - MRTVO MORE – AKABA

6. DAN

(SUBOTA)  AKABA – PETRA

7. DAN

(NEDELJA) PETRA – KERAK – MADABA – PLANINA NIBO - AMAN

8. DAN

(PONEDELJAK) AMAN – DŽERAŠ – ADŽLUN - AMAN

9. DAN

(UTORAK) AMAN – BEOGRAD

 

1.DAN (PONEDELJAK) BEOGRAD – TEL AVIV
Sastanak putnika sa vođom puta koji će putnicima uručiti putnu dokumentaciju na aerodromu Nikola Tesla kod šaltera informacija dva sata pre poletanja aviona. Let A3977 (Aegean Airlines) u 18:55h, sletanje na atinski aerodrom je u 21:40h, a  nastavak putovanja za Tel Aviv  letom A3928 u 23:55h.
2.DAN (UTORAK) TEL AVIV – JAFA – CEZAREA – HAIFA - TIBERIUS
Dolazak u Tel Aviv  u 02:00h po lokalnom vremenu. Organizovan transfer i smeštaj u hotel u Tel Avivu.  Noćenje i doručak. Odjava iz hotela. Panoramsko razgledanje Tel Aviva i Jafe. Nastavak vožnje do  antičkog grada Cezareje, luke kralja Heroda i Haife. Smeštaj u hotel u Tiberiusu. Večera i noćenje.
3.DAN (SREDA) TIBERIUS – GALILEJSKO JEZERO – GORA BLAŽENSTVA – TABA – REKA JORDAN  - MAGDALA - NAZARET – KANA – POSETA CRKVI  ISUSOVOG ROĐENJA  - VITLEJEM
Doručak. Odjava iz hotela. Polazak prema Galilejskoj oblasti gde se nalazi Gora Blaženstva sa hramom i Taba gde je Isus Hrist umnožio hleb i ribu i nahranio 5000 svojih sledbenika. Na putu prema mestu krštenja na reci Jordan, proći ćemo pored Magdale, rodnog mesta Marije Magdalene, a zatim stižemo u Nazaret gde je Isus proveo svoje mlade godine i gde se nalazi  pravoslavna crkva Svetog Gavrila na mestu na kome je Arhangel Gavrilo javio Bogorodici o rođenju Isusa Hrista i hram Bagoveštenja, najveći hrišćanski hram u Svetoj zemlji. Potom obilazimo Kanu Galilejsku gde je Isus učinio čudo pretvorivši vodu u vino. Dan završavamo u Vitlejemu  sa posetom Bazilici rođenja Hristovog, hrišćanskoj svetinji koju je izgradila Jelena, majka cara Konstantina Velikog.  Smeštaj u hotel u Vitlejemu. Večera i noćenje.
4.DAN (ČETVRTAK) VITLEJEM – MASLINOVA GORA – GETSIMANSKI VRT - STARI JERUSALIM - VITLEJEM
Doručak. Obilazak Maslinove gore sa koje se Isus uzneo na nebo 40 dana posle Vaskrsenja, Getsimanskog vrta gde se i danas nalazi osam maslina za koje se veruje da potiču još iz Isusovog vremena, hram  Svete Agonije (Crkva svih Nacija). Potom sledi obilazak starog dela Jerusalima:   džamija Al-Aksa sagrađena na ostacima Solomonovog hrama  -  Kupola na  steni koja predstavlja najstariju i jednu od najlepših islamskih građevina na svetu -  crkva Svete Ane i Betesda - stara banja gde je Isus činio čuda nad starima I bolesnima - Via Dolorosa, Put tuge - hram Hristovog Vaskrsenja gde se nalaze sveta mesta Kamen miropomazanja, Golgota (Kalvarija), Hristov  grob, Omfalos (pupak). Obilazak starog dela Jerusalima završavamo kod Zapadnog zida  (Zida plača)  – najsvetijeg jevrejskog mesta. Povratak u hotel u Vitlejemu. Večera i noćenje.
5.DAN (PETAK) VITLEJEM  – MASADA – KUMRAN – JERIHON - MRTVO MORE – AKABA
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja do Masade gde se nalaze ostaci drevnog utvrđenja smeštenog na dramatičnom kamenom platou iznad Mrtvog mora, jednog od poslednjih uporišta jevrejskih Zilota nakon pada Jerusalima. Poseta Kumranu gde su nađeni slavni  “kumranski rukopisi”. Nakon posete Kumranu, odlazak do obale Mrtvog mora, najslanijeg jezera na svetu poznatog I  po svojoj lekovitoj vodi i glini, a potom obilazak Jerihona – najstarijeg grada na svetu. Nastavak vožnje prema graničnom prelazu Arava i dolazak  u  jedino jordansko letovalište na obali Crvenog mora,  Akabu – toplu i sunčanu, opasanu planinama čija se boja menja iz sata u sat. Smeštaj u hotel u Akabi.  Večera i noćenje.
6.DAN (SUBOTA) AKABA – PETRA
Doručak. Odjava iz hotela i celodnevna poseta Petri – mističnom gradu isklesanog u visokim crvenim stenama  koji su pre vise od 2000 godina sagradili Nabatejci, gospodari Jordana iz predrimskog doba. Nabatejci su uspeli sagraditi  impresivno kameno carstvo hramova, grobnica i ostalih građevina. Do najpoznatijeg dela grada - Riznice stiže se kroz kanjon Sik okružen bajkovitim liticama. Ovo jedinstveno mesto je bez sumnje najvrednije blago i najveća turistička atrakcija Jordana, nedavno proglašeno Sedmim svetskim čudom. Po završetku celodnevnog razgledanja Petre, smeštaj u hotel. Večera i noćenje.
7.DAN (NEDELJA) PETRA – KERAK – MADABA – PLANINA NIBO - AMAN
Doručak i odjava iz hotela u Petri. Vožnja Kraljevskim putem kojim se saobraćaj odvija već 5000 godina I smatra se najstarijim drumom na svetu. Poseta planini Nibo odakle je Mojsije gledao prema Obećanoj zemlji I gde je na kraju sahranjen. Ovde je u 4. veku prvobitno  izgrađena mala Vizantijska crkva, a današnju posećuju vernici iz celog sveta. Nastavak putovanja prema Madabi, gradu vizantijskih mozaika od kojih je najlepši, najveći I najvažniji mozaik u pravoslavnoj crkvi Svetog Đorđa I predstavlja geografsku mapu stare Palestine na kojoj se jasno mogu prepoznati reke Nil i Jordan, gradovi Vitlejem, Gaza I Jerusalim. Put nas dalje vodi kroz spektakularni kanjon Vadi el Mudžib do Keraka, drevnog krstaškog uporišta gde su se odigrale najpoznatije bitke između Franaka I Saladinovih islamskih armija. Poseta dvorcu na brdu visine 900m unutar gradskih zidina. Nastavak vožnje prema Amanu i smeštaj u hotel. Večera i noćenje.
8.DAN (PONEDELJAK) AMAN – DŽERAŠ – ADŽLUN - AMAN
Doručak. Odlazak na panoramsko razgledanje jordanske prestonice: Citadela, Rimski teatar, Arheološki muzej, Muzej folklora, Džamija kralja Abdulaha (bez ulaska), Bazar i zanatske radnje. U nastavku, kraća vožnja do  Džeraša, najbolje očuvanog rimskog grada gde se i danas može proći kroz trijumfalnu arkadu posvećenu caru Hadrijanu i prošetati 600 metara dugom ulicom s kolonadama. Skriven vekovima u pesku otkriven je i restaurisan u zadnjih 70 godina. Nakon razgledanja Džeraša, obilazak Adžluna, gradića koji krasi čudesna priroda i fascinantna arapska vojna arhitektura. Večera i noćenje.
9.DAN (NEDELJA) AMAN – BEOGRAD
Lanč paket i odjava iz hotela. Organizovan transfer do aerodroma u Amanu u ranim jutarnjim satima. Let A3941 u  04:00h, sletanje na atinski aerodrom u 06:10h. Nastavak putovanja za Beograd letom A3976 u 08:45h i očekivano sletanje na aerodrom Nikola Tesla je  u 09:40h.  Kraj programa.

 

ARANŽMAN
9 dana / 8 noći 
Polazak; 20. maj - 28. maj 2019.  
(MINIMUM 20 PUTNIKA)

CENA ARANŽMANA PO OSOBI  NA BAZI POLUPANSIONA  IZRAŽENA U €

HOTEL

DVOKREVETNA

JEDNOKREVETNA

Hotel 4*

1235   1115€

1665 €   1599 €

 

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO:  - Avionski prevoz na relaciji Beograd –Tel Aviv – Aman  -Beograd  (prevoznik Aegean Airlines, preko Atine) - Smeštaj u hotelima sa 4* u dvokrevetnim standard sobama (dodatni ležaj na upit) na bazi osam noćenja sa polupansionom (usluga je bife tzv. “švedski sto”, 1 noć u Tel Avivu, 1 noć  u Tiberiusu, 2 noći  u Vitlejemu, 1 noć u Akabi, 1 noć u Petri, 2 noći u Amanu) - Svi transferi, izleti i ulaznice prema programu putovanju - Usluge vođe putovanja na srpskom jeziku i lokalnog vodiča na engleskom jeziku - Troškovi  organizacije putovanja

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO:  - Aerodromske takse iznose 140€ i plaćaju se uz aranžman (podložne promenama) - Međunarodno putno osiguranje koje se preporučuje putnicima - Vožnja brodom na Galilejskom jezeru - Obavezne doplate za napojnice  ( uobičajene i očekivane napojnice za vozače i lokalne vodiče u ovom delu sveta koje vođa puta za putnike plaća na licu mesta) - Piće uz obroke - Sve ostale nepomenute usluge i individulalni  troškovi putnika

NAČINI PLAĆANJA: - PLAĆANJE  JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO PRODAJNOM KURSU RAIFFEISEN BANKE NA DAN UPLATE. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili tržištu roba i usluga agencija zadržava pravo korekcije cena, nenaplaćeni deo podleže promeni (valutna klauzula). Prilikom rezervacije putnik može uplatiti celokupan iznos putovanja, čime se garantuje cena. - Gotovinsko plaćanje: 40% prilikom rezervacija, ostatak 15 dana pre početka aranžmana.Za uplatu u celosti važe isti uslovi kao kod  gotovinskog načina plaćanja. - Preko računa: virmanska uplata u roku od dva dana od izdavanja profakture.Kredit: Agencija izdaje profakturu klijentu na osnovu koje se odobrava kredit od strane banke gde klijent ima otvoren tekući  račun. - NAPOMENE: Aerodromske takse i avio karte ne spadaju u mogućnost odloženog plaćanja aranžmana.

VAŽNE NAPOMENE: - Uz ovaj program važe posebni uslovi otkaza aranžmana i to: u slučaju otkaza do 45 dana pre započinjanja putovanja zadržava se  150 €, do 30 dana zadržava se 380 €, do 15 dana pre započinjanja putovanja zadržava se celokupan iznos. - Aerodromske takse su podložne promenama našta agencija ne može uticati - U slučaju promena na tržištu roba i usluga na monetarnom tržištu, kao i u slučaju manjeg  broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo  da u dogovoru sa prijavljenim putnicima koriguje cenu ili otkaže aranžman najkasnije pet dana pre započinjanja putovanja. - Zbog aktuelnih dešavanja izazvanih pojavom  „migrantske krize“ mogući su problemi u realizaciji putovanja kao što su kašnjenja, zastoji, nužnost promene graničnog prelaza i zemlje tranzita našta organizator putovanja ne može imati uticaja ili predvideti prilikom  kreiranja programa. U tom smislu agencija ExperiencePro Travel zadržava pravo u zavisnosti od objektivne situacije izmeniti pojedine stavke iz programa putovanja radi bezbedne i kvalitetne realizacije. - Kategorizacija hotela je lokalnog karaktera te se kvalitet hotela može razlikovati od evropskog standarda - Agencija ExperienceProTravel ne snosi odgovornost za nedobijanje vize i u tom slučaju smatra se da je putnik odustao od putovanja. Putnici koji nisu državljani Srbije u obavezi su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju putuju i kroz koje putuju. - Putnici su dužni proveriti validnost putnih isprava (pasoš mora biti važnosti minimum 6 meseca nakon povratka sa putovanja).
Aranžman je rađen na bazi minimum 20 punoplativih putnika
KRAJNJI ROK ZA OBAVEŠTAVANJE PUTNIKA, ZA SLUČAJ OTKAZIVANJA  ARANŽMANA OD STRANE AGENCIJE
EXPERIENCEPROTRAVEL JE 5 RADNIH DANA PRED PUT

Organizator Experience Pro Travel poseduje garanciju putovanja za slučaj insolventnosti i naknade štete broj 30000008879 osiguravajuće kompanije „Milenijum Osiguranje“. Uz ovaj program važe Opšti uslovi organizatora putovanja agencije “Experience Pro Travel ” usklađeni sa YUTA standardom, ukoliko drugačije nije navedeno u programu.
Cenovnik br. 2. od 09.11.2018.  Licenca Ministarstva Turizma OTP 51/2018, od 26 septembra 2018.

 

OPISI HOTELA; Smeštaj je obezbeđen u hotelima sa 4* u Izraelu i Jordanu. Sve sobe su standardno opremljene sa TWC, TV. Gostima je u svim hotelima na raspolaganju restoran gde se služe obroci i WiFi. 
Hotel LEONARDO  CITY TOWER  Tel Aviv,  14 Zisman Street, 5252903 Tel Aviv
Hotel RESTAL Tiberias, Yehuda Alevi Street
Hotel PARADISE  Bethlehem, Manger Street, Palestinian Territory
Hotel CITY TOWER  Aqaba
Hotel PETRA PANORAMA Petra
Hotel DAYS INN Rabieh District, Omar Bin Abdul Aziz St., Amman
NAPOMENA ZA SMEŠTAJ:
Organizator putovanja ExperiencePro Travel zadržava pravo smestiti grupu u slične hotele iste ili više kategorije .

SVETA ZEMLJA – IZRAEL

JERUSALIM je drevni grad  i prestonica Izarela. Spominje se i kao Sion – Davidov grad  i ima  značajnu ulogu u oba Zaveta: on je istovremeno mesto jevrejskog neverstva  I neposlušnosti i mesto Božijeg izbora i prisustva. U njemu se nalaze najveće hrišćanske svetinje.

TEL AVIV, do nedavno izraelska prestonica, sagrađen 1909. godine kao malo naselje na peščanim dinama severno do Jafe, a danas moderan i puslirajući grad koji nikada ne spava.

JAFA je stari lučki grad, poznat po biblijskim pričama o Joni, Solomonu I Svetom Petru, mitološkim pričama o Andromedi i Perseju a kasnije i po mirišljavim pomorandžama koje su pristizale brodovima. Spomenik sa jednom “visećom” danas krasi ovaj magični kutak sveta.

CEZAREJA je grad izraelskoj obali Mediterana. Poznat je po amfiteatru I antičkim ostacima iz rimskog perioda. 

HAIFA je treći po veličini grad u Izraelu izgrađen na padinama planine Karmel poznat po Bahajskom vrtu i Germanskoj koloniji.

GALILEJA je severni deo Izraela koji se prostire od reke Jordan do mediteranske obale, staro I novozavetna oblast koja je imala veliku ulogu u pisanju istorije Svete zemlje  I gde se nalazi nekoliko svetih mesta.

KANA je mesto u Galileji u kome je živeo Sveti Apostol Vartolomej i gde je Isus Hrist učinio čudo pretvaranja vode u vino.

TABA (TABHA) . Ovde je Isus po predanju  umnožio hleb i ribu I nahranio 5000 svojih sledbenika.

GORA BLAŽENSTVA je mesto na kome je  Isus prema katoličkom predanju  izgovorio besedu na gori. (Matej 5:1-7; Luka 6:20-49)

REKA JORDAN je mesto gde je na oko 8 km od Jerihona Jovan Krstitelj krstio Isusa.

NAZARET je grad na severu Izraela gde je Isus proveo detinjstvo I mladost I jedini grad u Izraelu u kome je nedelja neradni dan.

VITLEJEM  je novozavetno mesto označeno kao mesto Isusovog  rođenja.

MASLINOVA GORA I   GETSIMANIJA se nalaze istočno od Jerusalima. Sa Maslinove gore se Isus uzneo na nebo 40 dana od Vaskrsenja. U podnožju Maslinove gore je Getsimanskii vrt I pećina gde se Isus molio i gde je uhapšen.

MASADA -  ponos i simbol Jevreja iznad Mrtvog mora gde se  nalaze  ostaci drevnog utvrđenja jevrejskih Zilota nakon pada Jerusalima.

KUMRAN je  mesto na oko kilometar udaljenosti od obale Mrtvog mora u čijim su pećinama nađeni “kumranski spisi” (Svici sa Mrtvog mora) koji dokazuju verodostojnost Biblije

JERIHON je prema verovanju najstariji grad na svetu, nalazi se u pustinji na palestinskoj teritoriji I to je prvi grad kog su po povratku iz Egipta napala jevrejska plemena pod vođstvom Mojsijevog pomoćnika i naslednika Isusa Navina.

MRTVO MORE je najveća svetska depresija i naslanije jezero na svetu I oko deset puta većeg saliniteta od običnog čije obale dele Izrael I Jordan. Poznato po lekovitosti svoje vode i blata.

 

JORDAN

AMAN je glavni grad hašemitske kraljevine Jordan I drevna amonska prestonica koji se nekada prostirao na sedam brda kao i Rim.

PETRA je bila bogata prestonica drevnih Nabatejaca (arapski nomadi), glavni centar karavana koji su u helenističko I starorimsko doba prenosili svilu, tamjan, slonovaču i začine iz Indije, Kine, Afrike i Arabije prema Sredozemlju. Uskim tesnacom stiže se do grada uklesanog u crvenim stenama, zvanično proglašenog za Sedmo svetsko čudo.

PLANINA NIBO (NEBO) je planina u Jordanu odakle je prema  verovanju   Mojsije ugledao Svetu zemlju, a neka I da je ovde sahranjen.

KERAK je utvrđenje iz 12. veka koje su sagradili Krstaši. Osvojio ga je Saladin 100 godina posle.

MADABA je grad u centralnom delu Jordana poznat I kao grad vizantijskih mozaika. Najpoznatiji je onaj u crkvi Sv. Đorđa.

VADI RUM ili crvena pustinja, po mnogima najlepša na svetu. Vozi ze džipovima, jede sa beduinima.

AKABA je jedino jordansko letovalište na obali Crvenog mora.

MRTVO MORE je najveća svetska depresija i naslanije jezero na svetu I oko deset puta većeg saliniteta od običnog čije obale dele Izrael I Jordan. Poznato po lekovitosti svoje vode i blata.