Sombor prolećno putovanje 2018.
Somborske ruže

divna priča iz Vojvodine

2 DANA AUTOBUSOM / 1 NOĆENJE
17. – 18. MART 2018.  /  21. – 22. APRIL 2018.
12. – 13. MAJ 2018.  /  9. – 10. JUN 2018.
KOVILJ – NOVI SAD – MONOŠTOR – SOMBOR - ČELAREVO

Ima jedna stara pesma, naravno ima ih više, ali ova je posebna... Zove se „Somborske ruže“… Nekako umilna, romantična, baš kao i naš lepi Sombor grad… Ovo putovanje je osmišljeno kako bi ste uživali u divnim vojvođanskim pričama… Ovo je početak našeg projekta „Sva ta divna ravnica“, i ako Vam se dopadne, biće jošte ovakvih putovanja… Snaga ovog programa mora da bude u rečima, u načinu prezentacije, te je tako i osmišljen… Kazivaće se o uvek interesantnoj priči o srpskom Romeu i srpskoj Đulijeti… Toliko toga sad već znamo o njima, ali je puno toga i ostalo nedorečeno… U krošnjama somborskih platana zaplešćemo poglede i neke davne umilne zvuke tamburice… Pokušaćemo da se saživimo sa tom u nedogled prostranom ravnicom, i da pokušamo da odgonetnemo otkuda toliko romantike u jednom sasvim običnom, melanholičnom, a mnogi kažu i dosadnom pejzažu… Pridružite nam se! Somborske ruže i dalje mirišu!


Program putovanja:

1. DAN (SUBOTA)    Polazak iz Beograda u 9h. Putovanje autoputem ka Novome Sadu uz usputnu posetu KOVILJU. Ovo malo usnulo bačko selo prepuno je divnih ambijenata koji još uvek pričaju o Lazinim dečačkim danima, jednom čudnom običaju davanja nadimaka („spitz-name“), graničarima… Malo selo, a čak dve velike pravoslavne crkve i jedan stari, znameniti manastir. E upravo taj manastir ćemo i posetiti. Crkva manastirska posvećena je prazniku Sabora Sv. Arhangela Gavrila i Mihajla, a po legendi osnovao ju je na mestu „ljubavi i pomirenja“ prvi srpski arhiepiskop, Sv. Sava. U crkvi ćemo se usredsrediti na fantastičan renesansni ikonostas majstora Aksentija Marodića sa nizom veoma interesantnih i kontraverznih ikona… Nakon posete manastiru, malo ćemo se prošetati do kapelice Sv. Petke koja je nekim čudom srasla, ili je u nju nekim čudom srastao, stoletni sasušeni hrast… Nastavak našeg putešestvija do NOVOGA SADA, jednog od najlepših gradova naše zemlje, i ma koliko puta ste već bili u njemu, verujemo da poželite da mu se vratite i da oslušnete njegove priče… A priča je mnogo… Po dolasku u ponosnu varoš, „Atinu serbsku, otečestvo učenijeh Serbalja“, počinje naša šetnja u prošlost i priča… Pričaćemo o Korzu, jednoj tužnoj vrbi, Miletiću, Dunđerskima, najstarijoj zanatlijskoj radnji u našoj zemlji, „Crnogorskoj ambasadi“… Pogledaćemo majstorsko remek-delo srpskog baroka u vidu ikonostasa Saborne crkve Sv. Georgija koji je glavom i bradom radio slavni i veliki Paja Jovanović… Na trenutak, iz daleka, bacićemo pogled ka veličanstvenom zdanju Matice Serbske… Čućemo i par stihova čika Jove Zmaja, malo se prošetati njegovim sokakom, sve do glavnog trga… Naravno, ovde ćemo malo i predahnuti, a red bi bio i da se ruča, te nemojte brinuti, biće lepih predloga… Tačno u 15h napustićemo Novi Sad i krenuti put severa Bačke… Put nas vodi preko divne slovačke varošice BAČKOG PETROVCA poznate po starim zanatima, lepo uređenim avlijama i naravno sjajnom kulenu. Nastavak putešestvija sve do samog severa i malog lepog usnulog mesta BAČKI MONOŠTOR. Dolazak oko 18h. Smeštaj u privatne sobe u Monoštoru. Predah. Pa večera sa tamburašima na lokalnoj čardi uz neizbežne „Somborske ruže“. Noćenje.

2. DAN (NEDELJA)    Doručak od 8h. Odjava iz soba u 9.30h. Odlazak u šetnju Monoštorom sa našim domaćinima i poseta pčelarskom domaćinstvu koje se pčelarstvom bavi već generacijama, upoznavanje sa istorijatom pčelarstva u Monoštoru, degustacija medovače, likera od meda i sjajnih medenjaka. Poseta radionici za izradu tradicionalnih drvenih klompi. Predah. U 12h odlazak do SOMBORA i lagana šetnja uz razgledanje najzanimljivijih mesta… Posetićemo raskošno zdanje Županije, nekada upravne zgrade nad velikim prostorom Bačke. Unutar Županije, u svečanoj sali, nalazi se najveća slika na platnu u našoj zemlji. To je slika Bitka kod Sente koja oslikava jedan veliki istorijski događaj koji je označio prekretnicu u istoriji ovog dela Evrope. Nakon interesantne priče o princu Eugenu Savojskom i njegovoj pobedi kod Sente, prošetaćemo se somborskim Korzom, divnom pešačkom zonom sa građanskim palatama iz 18. i 19. veka. Na Korzu se svojim položajem izdvaja znamenita Srpska čitaonica, a lepotom palata Palanački u kojoj je svoje poslednje godine života proveo Laza Kostić. E upravo tu, kod te palate, i kod novog spomenika Lazinog, pričaćemo o ovom velikom čoveku i njegovom interesantnom životu. Potom sledi obilazak crkve Sv. Đorđa sa prelepim baroknim ikonostasom na kojem su radili Teodor Kračun i Pavle Simić. „Ćelavi trg“ sa Magistratom i čudnim sunčanim satom, biće nam poslednja meta obilaska Sombora… Nakon toga, sledi slobodno vreme za odmor i samostalno uživanje u gradu (cca 2 sata). Nakon interesantnih pričica, naš put ćemo nastaviti dalje preko Bačke Palanke, pa do ČELAREVA i znamenitog dvorca Dunđerski kraj kojeg ćemo malo predahnuti i pokušati da zamislimo kakav je bio u vreme kada je njim gospodario Laza Dunđerski. Nastavak puta dalje preko FUTOGA uz panoramski osvrt na jedan lep dvorac koji krije interesantne priče, i dalje preko Novog Sada ka Beogradu…
Povratak u večernjim satima. Kraj putovanja.


CENA ARANŽMANA

6.900,00 dinara

Cena aranžmana uključuje:

 • prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema)
 • 1 noćenje sa doručkom („buffet“/“švedski sto“ – samoposluživanje) u privatnom smeštaju u Bačkom Monoštoru
 • Večeru u čardi u Bačkom Monoštoru
 • Obilaske prema programu uz tumačenja turističkog vodiča-naratora
 • organizacione troškove

Cena aranžmana ne uključuje:

 • Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
 • Ostale nepomenute usluge
 • Doplatu za jednokrevetnu sobu – 1.800 dinara (isključivo na upit)
 • Konzumacija pića tokom obroka
 • Ulaznicu za posetu Županiji u Somboru (cca 200 dinara, na licu mesta)

DOPLATA ZA TRANSFER iz Užica, Požege, Čačka, Lazarevca – 2.500 dinara po osobi (minimum 4 osobe; ograničen broj!)

USLOVI PLAĆANJA:
PLAĆANJE  SE  VRŠI  U  DINARSKOJ  PROTIVVREDNOSTI  PO  KURSU  UNICREDIT BANKE  ZA EFEKTIVU  NA  DAN  UPLATE

 • Gotovinski - rezervacija se vrši uplatom akontacije u iznosu od 30%, a ostatak se plaća najkasnije 15 dana pre datuma polaska.
 • Administrativnom zabranom na platu - 30% se plaća prilikom rezervacije, a ostatak duga se iskazuje u eurima i NEMA UVEĆANJA, obračun se vrši po prodajnom kursu Unicredit banke  na dan dospeća obustave i rate! Administrativnim zabranama je moguće platiti do 20.10.2018.
 • Platnim i kreditnim karticama VISA, MASTER, MAESTRO, AMERICAN EXPRES i DINA
 • Intesa kreditnom karticom Visa, Master, Maestro ili American Expres karticama – 50% se plaća prilikom rezervacije, ostatak duga je moguće platiti navedenim karticama najkasnije 15 dana pre polaska na maksimalno 6 mesečnih rata ili do 20.10.2018.
 • Zaposleni u preduzećima koja su članice „Fonda Solidarnosti“ plaćaju  na 12 rata, ukoliko im Fond odobri Ugovor o administrativnoj zabrani
 •  U mesečnim ratama ČEKOVIMA: prilikom rezervacije plaća se 30% od cene aranžmana, a ostatak duga se deli na jednake mesečne rate, koje dospevaju 10 ili 20.u mesecu, a najkasnije do 20.10.2018. Za rate koje dospevaju po povratku sa puta, deponuju se čekovi građana kao garancija plaćanja.  Prilikom uplata po povratku sa puta, agencija obračunava ISKLJUČIVO dinarski iznos koji se uplaćuje po prodajnom kursu Unicredit banke na dan primanja novca, a ostatak duga se izražava u eurima. Agencija je u obavezi da po isplati duga za aranžman vrati deponovane čekove vlasniku! Prilikom predavanja čekova kao garancije odloženog plaćanja, agencija će izdati revers o primljenim čekovima. Ukoliko putnik poveri čekove na realizaciju agenciji, agencija će mu izdati račun

U sve cene je uračunat PDV od 20%

OPIS SMEŠTAJA:
Smeštaj u seoskim-turističkim domaćinstvima u Bačkom Monoštoru
http://skituljko.webs.com/privatnismestaj.htm  
Smeštaj je moguć u dvokrevetnim, trokrevetnim ili četvorokrevetnim sobama. U zavisnosti od domaćinstva, sobe dele jedno kupatilo, i obično su to dve do maksimum 3 sobe na jednom kupatilu. Sve je zamišljeno kao domačinska atmosfera, a ne kao standardni smeštaj za turiste. Smeštaj je čist i uredan! Nije komforan, naravno, i ne poseduje nikakve luksuzne elemente! Doručak se poslužuje u domaćinstvima i zaista je izuzetno ukusan i raznovrstan jer se priprema od domaćih proizvoda.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta.
ORGANIZATOR  zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR  zadržava pravo izmene u programu putovanja
(redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti).
Aranžman je rađen na bazi minimum 30 putnika.
Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa YUTA standardom.
Organizator putovanja Fantast tourist d.o.o.,Jevrejska 8, Novi Sad. Licenca broj: OTP 152/2010
Prema Zakonu o turizmu organizator ima propisanu polisu osiguranja br 300050913 „DDOR“ a.d.o. Novi Sad.

Cenovnik broj 2 od 12.1.2018.