Krit LAST MINUTE leto 2020.

KLIKNITE/DODIRNITE da saznate 7 razloga zbog kojih treba da posetite KRIT - Najveće ostrvo Grčke

1. KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE - MITOVI - LEGENDE

To ni malo nije čudno, jer se Krit, ustvari, nalazi u centru sveta! Naime, Krit je raskršće Evrope, Azije i Afrike.
Sa beskompromisnim reljefom,izuzetno oštrim planinama i sa svih strana izolovan morem, na Kritu, na najjužnijoj tački Evrope pre 3.000 godina zaljuljana je kolevka evropske civilizacije. (Bar, se tako dugo mislilo, sve do otkrića Lepenskog Vira i Vinče koji su najstarija civilizacija Evrope)
Krit je najveće grčko ostrvo, peto u Mediteranu. Zbog toga ga Grci zovu Megalonisos. Zapadni deo ostrva je bogat pomorandžama, a istočni palmama, maslinama, vinovom lozom i mitovima.

 

Disk iz festosa Iako su stariji palata Knosos, tron kralja Minosa i minojska kultura otkriveni su posle Troje, a freske, skulpture i činjenica da je Lavirint, zaista, postojao - ostavili su svet bez daha. Još je veće bilo iznenadjenje kada je u Gortisu u kamenu pronadjen najstariji grčki zakon koji može da se čita s leve na desnu stranu i obrnuto! Disk iz Festosa je, pak, bio i ostao rebus jer do danas niko nije uspeo da dešifruje na kom je, uopšte, jeziku napisan!

Ostaci palate Blizu Irakliona nalazi se Knosos ostaci palate iz koje je u Starom veku vladao jedan od najmoćnijih vladara, a čija kultura i danas intrigira svet. Kada je stasao u mladića Zevs se zaljubio u Evropu i, da bi je osvojio, pretvorio se u bika, bacio je na leđa i odneo na Krit. Ovde su srećno živeli i dobili trojicu sinova, a za najmoćniji i najpametniji od njih bio je Minos po kome je i nazvana “minojska kultura”.
Mit o Dedalu i Ikaru najbolje objašnjava sposobnost kritskih graditelja. Minojska kultura razvijala se ne samo u Knososu, već i Faestosu, Malii i Zakrosu, a iskopano blago može se videti u Arheološkom muzeju u Iraklionu, za koji mnogi veruju da sadrži veće dragocenosti od Akropolja. Zbog toga obavezno treba videti kako izgledaju labris (sekira sa dve oštrice), čuvena skulptura Diskobolos, sveštenica sa zmijama, kameni krug sa tajnim kodovima, kao i freske: Dame u plavom, Parižanka i Princ ljiljana.
Dok je trajala minojska kultura umetnost je cvetala, palate su se gradile, trgovina buktala, žene se doterivale, keramičari imali pune ruke gline, a slikari su slikali. Legenda o Lavirintu izmišljena je da bi Atinjani mogli sebi da opravdaju zašto su plaćalli porez udaljenom ostrvu, a Arijadna koja se zaljubila u Tezeja i izdala oca objasnila kako je ta kultura polako nestajala. Zemljotres i požar ili vulkanska erupcija na Santoriniju i cunami – možda nikada nećemo saznati šta je prekinulo nit.

 

Zatvori tekst

2. RETIMNO - HARMONIJA KULTURA - PEŠČANE PLAŽE

Blossoming park Osvajači su dolazili i odlazili, a Krit je ostao svoj. To se najbolje vidi u Retimnu - jednom od najlepših gradova cele Grčke. Ovo je mesto za savršen odmor u kojem sezona traje devet meseci. Retimno ima vizantijsku eleganciju, venecijanski šmek, orijentalnu egzotiku i grčku dušu. Retimno je mlad, jer je univezitetski grad, “meka” za umetnike i raj za kreativne.
Vizantija je ostavila veliki broj crkava i manastira, a Venecija autentičan izgled starog dela grada kao što su venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade iz 16. Veka. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca koja dominira gradom i koja mu daje prepoznatljiv pečat. Retimno je poznat kao renesansni grad sa beskrajnim peščanim plažama koje se protežu 15 km.
 

Zatvori tekst

3. ELAFONISI - ROZE PESAK - “TROPSKO” MORE BEZ AJKULA

Sea shore

Lista najboljih plaža na Kritu je duga, ali neke od najvažnijih su i kristalno jasne, karipske vode Elafonisija, koje izgledaju previše savršene da budu stvarne; egzotična laguna Balosa; Plakias, dugačka peščana plaža, na kojoj osveženje u vrelim letnjim mesecima pružaju južni vetrovi Libijskog mora. Na istočnoj strain ostrva nalazi se, jedna od najlepših najlepšu plaža istočne obale u blizini grada Sitia – Vai plaža, peščana plaža duga nekoliko stotina metara u mirnoj uvali na plantaži banana… gde ima preko 5000 palmi, zatim Voulisma na 12 km od Ag. Nikolaosa sa nestvarno lepom bojom mora… Koju god plažu da odaberete nećete pogrešiti jer je svaka lepša od one prethodne. Većina njih poseduju plave zastavice kao znak kristalno čiste vode.
Prelepu plažu Elafonisi nazivaju i “evropski Maldivi” i “evropski Karibi”, a nalazi se na jugozapadu Krita. Putem se prolazi kroz Topilia klisuru, kao i kroz tipično kritska mesta. Pauza za kafu ili doručak je u mestu Elosu. Na Elafonisiju se ostaje najmanje tri časa, što je dovoljno vremena da se uživa u kristalno čistoj vodi.
 

Zatvori tekst

4. HANJA - KRITSKA MAGIČNA HRANA - VINO I RAKI

Hanja je nekadašnja prestonica Krita i po mišljenju mnogih najlepši grad na ostrvu.
Tradicionalna kritska kuhinja se smatra jednim od najzdravijih na svetu. Na celom ostrvu nema industrije, pa su poljoprivredni proizvodi koji se gaje po okolnim selima i farmama izuzetno zdravi.
Devičansko maslinovo ulje, sirevi, kritska rakija–Raki i vina, su glavni agro aduti.
Food Kritska kuhinja ima svoj jezik, sa neverovatnim ukusima i lokalnim sastojcima tako jedinstvenim da postoje specijalizovane prodavnice kritske hrane u ostatku Grčke. Ne zaboravimo na to da Krit proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje na svetu, za koje kažu da je razlog dugovečnosti stanovnika ovog magičnog ostrva - bez aditiva, najlakše i najčistije maslinovo ulje na svetu. Ulje je bogato u mirisu i ukusu! Pored maslinovog ulja, Krit ima tradiciju vina staru preko 4000 godina i svakako su čuvena brojna kritska vina! Ono što je najbolje kod kritske kuhinje je da se toliko toga koristi lokalno i sveže, a zasniva se na jedinstvenoj tradiciji pod uticajem različitih kultura koje su prolazile kroz ostrvo tokom svoje istorije.
Sirevi su se ranije proizvodili samo od kozijeg i ovčijeg mleka, a uzgoj ovaca i koza na Kritu datira od minojskog perioda. Ukus kritkih sireva: gruiere, kefalograviera, kefalotire, slatke ili kisele mizithre i drugih mlečnih proizvoda je neprevaziđen.
Raki, ili kritska rakija, sadrži oko 35% alkohola. Servira se, u malim rakijskim čašama, obično dobro ohlađen. Svake jeseni, nakon vina, dolazi proizvodnja rakija. Ono što ostane nakon presovanja grožđa za dobijanje vina, polako se kuva i kap po kap, dobija se raki. Kritski raki nije samo lokalni proizvod, već izraz kritsko gostoprimstvo, uostalom isto kao i kod nas u Srbiji.
 

Zatvori tekst

5. DIVLJA PRIRODA - BEKSTVO I AVANTURA

River Dužina ostrva: 257 km-Širina ostrva: 60 km-Dužina obale: 1,046 km – 3 planinska vrha preko 2000 metara visine - Broj pećina: 4.600
Sve ovo nudi bezbroj mogućnosti za istraživanje: Turizam i avanturizam.

KLISURA SAMARIA, jedna od najatraktivnijih klisura u Evropi o kojoj sanjaju trekeri i ljubitelji prirode. Autobusom se ide do ulaza u klisuru, a zatim se pešači kroz ovaj grčki nacionalni park koji je dugačak 18 kilometara.
Bog nad bogovima, Zevs, odabrao je da bude rodjen, baš, na Kritu. Pošto je Kronos jeo svoju decu, uplašen proročanstvom da će ga zameniti sin, njegova žena, Rea, u PEĆINI DIKTI rodila je najvažniju osobu u Starom svetu. Pećina se nalazi na istočnom delu ostrva, pa turisti koji letuju u Hersonisosu ili Stalisu mogu lako da je posete.
 

Zatvori tekst

6. SANTORINI - IZLET U RAZGLEDNICU - BELE FASADE I PLAVE KUPOLE

Sea shore

Severno od Krita, koje sa svojim prepoznatljivim blještavo belim kućicama i plavim kupolama koji krase mnogobrojne crkve, sa predivnim i jedinstvenim pogledom na more i nezamenjivim zalaskom sunca iza vulkana oduševljava turiste iz celog sveta i sa pravom spada u 10 najlepših destinacija na svetu… Nestvarno lepo ostrvo, na kome se osećate kao da ste ušli u razlednicu...
Obiđite Iju (OIA), najlepše mesta na ostrvu; mesto koji posećuju bogati i slavni, zatim FIRA, glavni grad Santorinija.
 

Zatvori tekst

7. SHOPING CAPPUCINO, GELLATO - ITALIJA, ne?

Disk iz festosa Sve to ali na jednom ostrvu u Mediteranu, na Kritu!
Šetajte starim Venecijansim lukama Herakliona, Retimana, Hanje, Agios Nikolaosa… kupujte svetske brendove u buticima širom ostrva…zastanite…udahnite...osetite leto…Preko puta Arheološkog muzeja u Heraklionu predivan miris gellata će vas bukvalno uvući u poslastičarnicu…a posle se spustite niz ulicu i kreću velike letnje rasprodaje “ZARA”, Ralf Lauren, Benneton, Sissly, Oviese…Kad se umorite od shopping, popijte cappuccino u nekom od mnogih caffea, baš onako kremasti kao u Italiji…
 

Zatvori tekst

 

Za POLAZAK
16. JUL - LAST MINUTE
KRIT
JEDINSTVENA CENA PAKET ARANŽMANA
AVIO PREVOZ SA TAKSAMA+HOTEL+TRANSFER po osobi:
HOTEL SOBA CENA
MARVA Apart, Platanes, Retimno

650m od peščane plaže
3. i 4. osoba - UPIT
APP/2+2
NAJAM
299
345
STUDIO/2
NAJAM
415
435
BELLE HELEN - Apart hotel Agia Marina, HANJA

DETE do 16 god – GRATIS HOTEL- CENA APP/2
150m od peščane plaže
APP/2 prizem.
NAJAM
399
479
APP/2-sprat
NAJAM
449
499

EVDOKIA Aparthotel Agia Marina, HANJA

150m od plaže

STUDIO/PV*
NAJAM

489
569
MAISONETE
/x 4 NAJAM
449
589

PROIMOS MAISSONETTES, Platanes, HANJA

75m od peščane plaže

1 BR APP/MAIS
/2 PAX -NAJAM
499
499
2 BR APP/MAIS
/4 PAX-NAJAM
449
489
BRASCOS 3* Retimno grad

CENTAR GRADA - POPULARNO!
PROMO*
POLUPANSION
559
639
DBL
POLUPANSION
639

OLYMPIA 3*, Retimno

90m od peščane plaže

STUDIO/2+1
NOĆ/DORUČAK
499
536
STUDIO/2
NOĆ/DORUČAK
599
649

LIBERTY 3* Retimno grad

CENTAR GRADA

PROMO*
NOĆ/DORUČAK

559
599
DBL
POLUPANSION
689
669
OLYMPIC PALLADIUM 3* Retimno

CENTAR GRADA
DBL
NOĆ/DORUČAK
/

NEFELI HOTEL 4* Platanjas, Retimno

DBL*
POLUPANSION
735
JO AN BEACH 4* Ad. Kampos, Retimno DBL*
POLUPANSION
875

RETHYMNO RESIDENCE 4* Ad. Kampos, Retimno

DBL*
ALL INCLUSIVE

995

ATRIUM 4* Retimno grad

DBL*
POLUPANSION
987

THEARTEMIS PALACE 4* Retimno

DBL*
POLUPANSION
999
1030

BIO SUITES 4* Retimno grad

*APP 2+2 699
x 4 cene
*STUDIO*
POLUPANSION
965

*Cena važi samo za nove rezervacije od 04.07.2020.

*PROMO - ograničen broj soba sa nižom cenom

 

2020

KOMPLETNA
PONUDA

 

*** NOVE POSLOVNICE :: NIŠ, Cara Dušana broj 54 - 72 PUC "Dušanov Bazar" Kula prizemlje, lokal broj 9 :: KRAGUJEVAC, Miloja Pavlovića 7/2b *** NOVO u ponudi - Istanbul AVIONOM, individualni polasci, 3, 4, 5, 6 dana, hoteli sa 3* i 4* ::: Informaciju za VREME SASTANKA na aerodromu i tačno VREME LETA, dobijate PISMENIM PUTEM 1 DAN PRED POLAZAK. *** PASOŠI VAŽNO! Pre putovanja proverite važnost pasoša !!! Za putovanje u inostranstvo, u bilo koju državu, potrebno je da pasoš važi još 6 meseci nakon povratka sa putovanja. *Navedena pravila ne definiše agencija Fibula Travel - podložna su promenama i svaki putnik je sam odgovoran da sa Ambasadom zemlje u koju putuje, proveri pravila koja se odnose na period važenja pasoša, kako bi se izbegle neprijatnosti na granicama. *** TURSKA AVIONOM *** KRIT - KRF - RODOS AVIONOM *** ITALIJA AVIONOM *** CRNA GORA SOPSTVENIM PREVOZOM, AVIONOM *** BUGARSKA ZIMOVANJE 2020 *** AUSTRIJA ZIMA 2020 *** EVROPSKI GRADOVI ***

Ovo su 7 razloga da zbog kojih treba da posetite
KRIT
Najveće ostrvo Grčke

1. KOLEVKA EVROPSKE CIVILIZACIJE - MITOVI - LEGENDE

To ni malo nije čudno, jer se Krit, ustvari, nalazi u centru sveta! Naime, Krit je raskršće Evrope, Azije i Afrike.
Sa beskompromisnim reljefom,izuzetno oštrim planinama i sa svih strana izolovan morem, na Kritu, na najjužnijoj tački Evrope pre 3.000 godina zaljuljana je kolevka evropske civilizacije. (Bar, se tako dugo mislilo, sve do otkrića Lepenskog Vira i Vinče koji su najstarija civilizacija Evrope)
Krit je najveće grčko ostrvo, peto u Mediteranu. Zbog toga ga Grci zovu Megalonisos. Zapadni deo ostrva je bogat pomorandžama, a istočni palmama, maslinama, vinovom lozom i mitovima.

 

Disk iz festosa Iako su stariji palata Knosos, tron kralja Minosa i minojska kultura otkriveni su posle Troje, a freske, skulpture i činjenica da je Lavirint, zaista, postojao - ostavili su svet bez daha. Još je veće bilo iznenadjenje kada je u Gortisu u kamenu pronadjen najstariji grčki zakon koji može da se čita s leve na desnu stranu i obrnuto! Disk iz Festosa je, pak, bio i ostao rebus jer do danas niko nije uspeo da dešifruje na kom je, uopšte, jeziku napisan!

Ostaci palate Blizu Irakliona nalazi se Knosos ostaci palate iz koje je u Starom veku vladao jedan od najmoćnijih vladara, a čija kultura i danas intrigira svet. Kada je stasao u mladića Zevs se zaljubio u Evropu i, da bi je osvojio, pretvorio se u bika, bacio je na ledja i odneo na Krit. Ovde su srećno živeli i dobili trojicu sinova, a za najmoćniji i najpametniji od njih bio je Minos po kome je i nazvana “minojska kultura”.
Mit o Dedalu i Ikaru najbolje objašnjava sposobnost kritskih graditelja. Minojska kultura razvijala se ne samo u Knososu, već i Faestosu, Malii i Zakrosu, a iskopano blago može se videti u Arheološkom muzeju u Iraklionu, za koji mnogi veruju da sadrži veće dragocenosti od Akropolja. Zbog toga obavezno treba videti kako izgledaju labris (sekira sa dve oštrice), čuvena skulptura Diskobolos, sveštenica sa zmijama, kameni krug sa tajnim kodovima, kao i freske: Dame u plavom, Parižanka i Princ ljiljana.
Dok je trajala minojska kultura umetnost je cvetala, palate su se gradile, trgovina buktala, žene se doterivale, keramičari imali pune ruke gline, a slikari su slikali. Legenda o Lavirintu izmišljena je da bi Atinjani mogli sebi da opravdaju zašto su plaćalli porez udaljenom ostrvu, a Arijadna koja se zaljubila u Tezeja i izdala oca objasnila kako je ta kultura polako nestajala. Zemljotres i požar ili vulkanska erupcija na Santoriniju i cunami – možda nikada nećemo saznati šta je prekinulo nit.

2. RETIMNO - HARMONIJA KULTURA - PEŠČANE PLAŽE

Blossoming park Osvajači su dolazili I odlazili, a Krit je ostao svoj. To se najbolje vidi u Retimnu - jednom od najlepših gradova cele Grčke. Ovo je mesto za savršen odmor u kojem sezona traje devet meseci. Retimno ima vizantijsku eleganciju, venecijanski šmek, orijentalnu egzotiku i grčku dušu. Retimno je mlad, jer je univezitetski grad, “meka” za umetnike i raj za kreativne.
Vizantija je ostavila veliki broj crkava i manastira, a Venecija autentičan izgled starog dela grada kao što su venecijanska luka, uske kamene uličice, fontane, zgrade iz 16. Veka. Grad krasi i mletačka tvrđava Forteca koja dominira gradom i koja mu daje prepoznatljiv pečat. Retimno je poznat kao renesansni grad sa beskrajnim peščanim plažama koje se protežu 15 km.

 

3. ELAFONISI - ROZE PESAK - “TROPSKO” MORE BEZ AJKULA

Sea shore

Lista najboljih plaža na Kritu je duga, ali neke od najvažnijih su i kristalno jasne, karipske vode Elafonisija, koje izgledaju previše savršene da budu stvarne; egzotična laguna Balosa; Plakias, dugačka peščana plaža, na kojoj osveženje u vrelim letnjim mesecima pružaju južni vetrovi Libijskog mora. Na istočnoj strain ostrva nalazi se, jedna od najlepših najlepšu plaža istočne obale u blizini grada Sitia – Vai plaža, peščana plaža duga nekoliko stotina metara u mirnoj uvali na plantaži banana… gde ima preko 5000 palmi, zatim Voulisma na 12 km od Ag. Nikolaosa sa nestvarno lepom bojom mora… Koju god plažu da odaberete nećete pogrešiti jer je svaka lepša od one prethodne. Većina njih poseduju plave zastavice kao znak kristalno čiste vode.
Prelepu plažu Elafonisi nazivaju i “evropski Maldivi” i “evropski Karibi”, a nalazi se na jugozapadu Krita. Putem se prolazi kroz Topilia klisuru, kao i kroz tipično kritska mesta. Pauza za kafu ili doručak je u mestu Elosu. Na Elafonisiju se ostaje najmanje tri časa, što je dovoljno vremena da se uživa u kristalno čistoj vodi.

4. HANJA - KRITSKA MAGIČNA HRANA - VINO I RAKI

Hanja je nekadašnja prestonica Krita i po mišljenju mnogih najlepši grad na ostrvu.
Tradicionalna kritska kuhinja se smatra jednim od najzdravijih na svetu. Na celom ostrvu nema industrije, pa su poljoprivredni proizvodi koji se gaje po okolnim selima i farmama izuzetno zdravi.
Devičansko maslinovo ulje, sirevi, kritska rakija–Raki i vina, su glavni agro aduti.
Food Kritska kuhinja ima svoj jezik, sa neverovatnim ukusima i lokalnim sastojcima tako jedinstvenim da postoje specijalizovane prodavnice kritske hrane u ostatku Grčke. Ne zaboravimo na to da Krit proizvodi najkvalitetnije maslinovo ulje na svetu, za koje kažu da je razlog dugovečnosti stanovnika ovog magičnog ostrva - bez aditiva, najlakše i najčistije maslinovo ulje na svetu. Ulje je bogato u mirisu i ukusu! Pored maslinovog ulja, Krit ima tradiciju vina staru preko 4000 godina i svakako su čuvena brojna kritska vina! Ono što je najbolje kod kritske kuhinje je da se toliko toga koristi lokalno i sveže, a zasniva se na jedinstvenoj tradiciji pod uticajem različitih kultura koje su prolazile kroz ostrvo tokom svoje istorije.
Sirevi su se ranije proizvodili samo od kozijeg i ovčijeg mleka, a uzgoj ovaca i koza na Kritu datira od minojskog perioda. Ukus kritkih sireva: gruiere, kefalograviera, kefalotire, slatke ili kisele mizithre i drugih mlečnih proizvoda je neprevaziđen.
Raki, ili kritska rakija, sadrži oko 35% alkohola. Servira se, u malim rakijskim čašama, obično dobro ohlađen. Svake jeseni, nakon vina, dolazi proizvodnja rakija. Ono što ostane nakon presovanja grožđa za dobijanje vina, polako se kuva i kap po kap, dobija se raki. Kritski raki nije samo lokalni proizvod, već izraz kritsko gostoprimstvo, uostalom isto kao i kod nas u Srbiji.

5. DIVLJA PRIRODA - BEKSTVO I AVANTURA

River Dužina ostrva: 257 km-Širina ostrva: 60 km-Dužina obale: 1,046 km – 3 planinska vrha preko 2000 metara visine - Broj pećina: 4.600
Sve ovo nudi bezbroj mogućnosti za istraživanje: Turizam i avanturizam.

KLISURA SAMARIA, jedna od najatraktivnijih klisura u Evropi o kojoj sanjaju trekeri i ljubitelji prirode. Autobusom se ide do ulaza u klisuru, a zatim se pešači kroz ovaj grčki nacionalni park koji je dugačak 18 kilometara.
Bog nad bogovima, Zevs, odabrao je da bude rodjen, baš, na Kritu. Pošto je Kronos jeo svoju decu, uplašen proročanstvom da će ga zameniti sin, njegova žena, Rea, u PEĆINI DIKTI rodila je najvažniju osobu u Starom svetu. Pećina se nalazi na istočnom delu ostrva, pa turisti koji letuju u Hersonisosu ili Stalisu mogu lako da je posete.

6. SANTORINI - IZLET U RAZGLEDNICU - BELE FASADE I PLAVE KUPOLE

Sea shore

Severno od Krita, koje sa svojim prepoznatljivim blještavo belim kućicama i plavim kupolama koji krase mnogobrojne crkve, sa predivnim i jedinstvenim pogledom na more i nezamenjivim zalaskom sunca iza vulkana oduševljava turiste iz celog sveta I sa pravom spada u 10 najlepših destinacija na svetu… Nestvarno lepo ostrvo, na kome se osećate kao da ste ušli u razlednicu...
Obiđite Iju (OIA), najlepše mesta na ostrvu; mesto koji posećuju bogati i slavni, zatim FIRA, glavni grad Santorinija.

7. SHOPING CAPPUCINO, GELLATO - ITALIJA, ne?

Disk iz festosa Sve to ali na jednom ostrvu u Mediteranu, na Kritu!
Šetajte starim Venecijansim lukama Herakliona, Retimana, Hanje, Agios Nikolaosa… kupujte svetske brendove u buticima širom ostrva…zastanite…udahnite...osetite leto…Preko puta Arheološkog muzeja u Heraklionu predivan miris gellata će vas bukvalno uvući u poslastičarnicu…a posle se spustite niz ulicu i kreću velike letnje rasprodaje “ZARA”, Ralf Lauren, Benneton, Sissly, Oviese…Kad se umorite od shopping, popijte cappuccino u nekom od mnogih caffea, baš onako kremasti kao u Italiji…