Uslovi za ulazak u Tursku :: Grčku :: Egipat :: Kipar :: RS

28.05.2022. Uslovi ulaska u Tursku


Poštovani putnici,

Državljanima Srbije za ulaz u Tursku potreban je jedan od sledećih dokumenata:

· sertifikat o vakcinaciji sa najmanje 2 doze vakcine (1 doza za Džonson vakcinu) s tim da je od primanja druge doze prošlo 14 dana

· negativan PCR test ne stariji od 72sata

· negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

· potvrdu o preležanom KOVID ne starija od 6 meseci računajući od 28. dana nakon prvog pozitivnog testa.

Gore navedeno nije potrebno i neće se tražiti od putnika koji su u tranzitu.

Deca ispod 12 godina starosti su izuzeta od obaveze pokazivanja sertifikata o vakcinaciji ili negativnog PCR/antigen testa pri ulasku u R. Tursku.

Ukinuta je i obaveza popunjavanja formulara za dobijanje tzv. HES koda za ulazak u R. Tursku, kao i njegovo korišćenje u zemlji.


Strani državljani koji ulaze u R. Tursku potrebno je da poseduju pasoš čiji je rok važenja najmanje 60 dana duži od dana isteka vize ili dozvole boravka, odnosno dozvoljenog boravka bez vize (bezvizni boravak za naše građane je 90 dana u periodu od 6 meseci), što znači da rok važenja putne isprave mora biti najmanje 150 dana, tj. 5 meseci od dana ulaska u Tursku.


 


23.12.2021. Trenutno važeći uslovi za ulazak u Grčku! https://travel.gov.gr/#/


Svi putnici moraju da popune svoj PLF pre ulaska u zemlju, navodeći detaljne informacije o mestu polaska, trajanju prethodnih boravaka u drugim zemljama i adresi boravka tokom boravka u Grčkoj. U slučaju višestrukih boravaka, dužni su da navedu adresu najmanje prva 24 sata. Po porodici treba podneti jedan PLF.

Putnici će dobiti PLF sa svojim jedinstvenim kodom za brzi odgovor (QR) putem e-pošte (QR kod će biti naveden u vezi u e-poruci).

PLF se takođe može naći u aplikaciji Visit Greece i na travel.gov.gr. Svim posetiocima se preporučuje da besplatno preuzmu aplikaciju Visit Greece (usaglašena sa GDPR) pre dolaska u Grčku.

Napomena za sve putnike: Zvanični portal Republike Grčke za popunjavanje zahtevanog PLF-a je travel.gov.gr.

Sve druge veb stranice koje deluju kao posrednici nisu odobrene i smatraju se lažnim. Zbog toga savetujemo putnicima da završe jednostavan proces direktno na travel.gov.gr

Dragi putniče,

Želimo vam dobrodošlicu u Grčku i nadamo se da ćete uživati u divnom i nezaboravnom iskustvu odmora.

U ime grčke vlade i grčkog ministarstva turizma, želimo da vas obavestimo da smo učinili sve što je u našoj moći da budete sigurni tokom vašeg boravka u Grčkoj. Vaše zdravlje je naš apsolutni prioritet.

Od 14. maja 2021. Grčka je već otvorila svoje granice na bezbedan i pristupačan način.

U sledećim paragrafima dajemo vodič korak po korak o tome kako svaki posetilac može da se pripremi pre putovanja u Grčku. Ove smernice su na snazi da bi se obezbedila zaštita vašeg zdravlja, kao i zdravlja vaših najmilijih i svih onih koji su uključeni u pružanje bezbednog iskustva hostovanja:

Putnici koji stignu u Grčku, u periodu od 19.12.2021. do 10.01.2022. godine, bez obzira na nacionalnost, njihov vakcinalni status ili dokaz o oporavku, DUŽNI SU DA POKAŽU NEGATIVAN REZULTAT molekularnog testa (PCR) na Covid-19 obavljen do 72 sata. pre zakazanog dolaska ili negativan rezultat brzog testa na antigen na Covid-19 obavljen do 24 sata pre planiranog dolaska. Rezultat testa mora biti izdat od strane sertifikovanog dijagnostičkog centra na grčkom, engleskom, francuskom, nemačkom, španskom, italijanskom ili ruskom jeziku i mora da sadrži ime putnika kako je upisano u pasoš.

Ovaj test je obavezan za sve posetioce zemlje (uključujući i decu stariju od 5 godina), bez obzira na epidemiološku situaciju u zemlji polaska.

Prihvatljive vakcine su: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oksford, Novavak, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleia (Sputnjik), Cansino Biologics, Sinopharm između ostalih.

Svi putnici koji stignu u Grčku, bez obzira na sertifikat koji poseduju, mogu biti podvrgnuti nasumičnom obaveznom molekularnom testu (PCR) na COVID-19 ili Dijagnostičkom brzom testu na antigen za COVID-19 (Brzi test). Ako ste izabrani, imajte na umu da je testiranje obavezno. U slučaju odbijanja, vlasti zadržavaju pravo da odbiju ulazak u zemlju. Selekcija se vrši kroz sistem ciljanog uzorkovanja uz primenu zdravstvenog algoritma za najbolje epidemiološko posmatranje i zaštitu zemlje, koji se koristi od leta 2020. godine.


Važno pojašnjenje: Ulazak posetilaca u zemlju ne podrazumeva njihovo uključivanje u vakcinaciju. Međutim, predočenje potvrde o vakcinaciji značajno olakšava procedure po dolasku. U svakom slučaju, potvrda o vakcinaciji ili antitela nije „ulazni pasoš“.

Zemlje iz kojih je dozvoljen ulazak, pod gore navedenim uslovima, bez uslova za posledičnu samoizolaciju su: EU++, San Marino, Azerbejdžan, Albanija, Andora, Argentina, Jermenija, Australija, Vatikan, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Indija, Jordan, Izrael, Kanada, Katar, Kina, „Kineski Tajpej (nije priznat kao država od strane Grčke)“, Kosovo* (*Ovaj naziv ne prejudicira stavove režim i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244/1999 i mišljenjem MSP o proglašenju nezavisnosti Kosova), Kuvajt, Belorusija, Liban, Crna Gora, Meksiko, Moldavija, Monako, Bahrein, Brunej, Novi Zeland, Južna Koreja, Ukrajina, Urugvaj, Rusija Federacija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Sultanat Oman, Turska, Čile.

Stalni stanovnici Argentine, Indije, Meksika, Urugvaja, Ruske Federacije, Sultanata Omana i Čilea mogu ući u zemlju, pod uslovom da je ulazak ovde dozvoljen, pod dodatnim uslovom da im se dijagnostikuje negativni na obaveznom molekularnom testu (PCR) ili dijagnostički brzi antigen test za COVID-19 po dolasku.

Svi putnici u Grčku, bez obzira na nacionalnost i način ulaska u zemlju, koji dolaze iz Egipta, Albanije, Argentine, Severne Makedonije, Bugarske, Brazila, Gruzije, Republike Kube, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Kine, Libije, Maroka, Pakistana, Ruska Federacija i Turska, pod uslovom da im je ulazak dozvoljen, mogu ući u zemlju pod dodatnim uslovom da im se po dolasku utvrdi da su negativni na obaveznom molekularnom testu (PCR) ili dijagnostičkom brzom antigenskom testu na COVID-19. Od gore navedenog obaveznog testiranja izuzeti su oni koji (a) su završili najmanje četrnaest (14) dana pre vakcinacije protiv korona virusa COVID-19 i podnesu potvrdu o vakcinaciji na grčkom, engleskom, francuskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom jeziku, koja ima izdat od strane javnog organa ili (b) predoči dokaz o oporavku od COVID-19 uz pozitivan rezultat brzog Antigen/PCR testa na COVID-19, izdat 30 dana nakon prve pozitivne dijagnoze i važi do 90 dana.

Građanima trećih zemalja se snažno savetuje da izaberu direktne letove za Grčku. U svakom drugom slučaju, putnici moraju da se pridržavaju zahteva zemlje tranzita. Putnicima je dozvoljen ulazak u zemlju preko svih međunarodnih aerodroma i svih luka pod gore navedenim uslovima.

Prema gore navedenom, posetiocima je dozvoljen ulazak i sa kopnenih granica, kroz ulazne kapije Promahonas, Ormenios, Evzoni, Nimfaja, Egzohis, Nikis, Doirani, Kristalopigi, Kipi*, Kakavia, Kastania* i Mavromatiu, na bazi 24 sata. .

*Za kopnene granice Kipija i Kastanije, na 24h, postoji ograničenje od 1500 putnika nedeljno. Za ulaznu kapiju Mertziani ulaz je dozvoljen od 8.00 do 20.00.

Krstarenje i jahtanje su dozvoljeni. Pomorske veze sa Turskom su privremeno ograničene.


ZAHTEVI ZA POSETIOCE


Pre dolaska:

Turisti su obavezni da popune obrazac za lociranje putnika (PLF) pre ulaska u zemlju. Za više informacija kliknite ovde.

Pre polaska, svi putnici stariji od 5 godina moraju da se uvere da nose prihvatljiv oblik potvrde o svom zdravstvenom stanju.


Prihvatljivi dokumenti uključuju:

- Negativan rezultat molekularnog PCR testa od strane sertifikovanog dijagnostičkog centra. Test se mora obaviti do 72 sata pre ulaska.

- Negativan rezultat (Rapid) testa na antigen od strane sertifikovanog dijagnostičkog centra. Test se mora obaviti do 24 sata pre ulaska.


Pored toga, ako izađete:

- Potvrda o vakcinaciji izdata od strane ovlašćenog organa.

- Potvrda o oporavku od infekcije SARS-CoV-2 izdata od strane javnog organa ili sertifikovane laboratorije. Sertifikat se izdaje 30 dana od dana prvog pozitivnog testa na COVID-19 i važi 90 dana nakon toga.

Svi sertifikati moraju da sadrže kritične informacije (tj. broj doza i njihove odgovarajuće datume) na engleskom, nemačkom, francuskom, italijanskom, španskom, ruskom, a puno ime osobe mora da odgovara imenu u pasošu ili bilo kojoj drugoj priznatoj putnoj ispravi.


Po dolasku:

Svi putnici po dolasku podležu nasumičnim obaveznim testovima Rapid Antigen Covid-19.

Ako se utvrdi pozitivan rezultat, potrebno je deset (10) dana karantene pod nadzorom za njih i njihove pratioce bilo kod kuće ili u određenom privremenom boravku koji su odredili nadležni organi. Putnici koji su završili vakcinaciju protiv COVID-19 najmanje četrnaest dana (14) pre planiranog leta, ako se utvrdi da su pozitivni, moraju da ostanu u karantinu pod nadzorom sedam (7) dana, bilo kod kuće ili u određenom privremenom boravku koji je dodeljen od strane nadležnih organa. Svi gore navedeni putnici moraju da urade molekularni test (PCR) na Covid-19 poslednjeg dana karantina. Troškove smeštaja snosi grčka država.

Poštovanje zdravstvenih protokola tokom transporta i tokom celog boravka u Grčkoj je ključni faktor koji će svima nama omogućiti da ostanemo bezbedni i da se vratimo u normalu.

Zahvaljujemo na razumevanju i unapred se izvinjavamo za sve dodatne neprijatnosti.

Iskreno se zahvaljujemo na saradnji i izboru naše zemlje za svoje praznike.

Radujemo se što ćemo vam poželeti dobrodošlicu u Grčku.


ČESTA PITANJA I ODGOVORI


1. Kako se može putovati u Grčku?

Grčka dočekuje posetioce primenom naprednih protokola zdravstvene zaštite. Grčki turizam posluje sa maksimalnom mogućom sigurnošću, za turiste, zaposlene i sve osobe uključene u pružanje turističkih usluga.

Izolacija (karantin) za posetioce iz inostranstva nije potrebna. Međutim, ulazak u Grčku biće dozvoljen pod sledećim uslovima:

Svi posetioci moraju da popune elektronski PLF dokument pre putovanja.

Putnici moraju pokazati ili negativan PCR test obavljen do 72 sata pre dolaska ili negativan (brzi) test na antigen obavljen do 24 sata pre dolaska.

Po ulasku u Grčku, posetioci se mogu podvrgnuti ciljanim testovima. U slučaju pozitivnog rezultata, putnici će biti privremeno smešteni u hotel za izolaciju, bez naknade. Ako se nakon ispitivanja uzorkovanja na kopnenim granicama otkrije pozitivan incident, ulazak u zemlju možda neće biti dozvoljen.


2. Koji su zdravstveni protokoli za ljude koji rade u sektoru turizma?

Zaposleni u grčkom turističkom sektoru vakcinišu se sa opštom populacijom, prema vladinom planu. Dok se ne vakcinišu, svi zaposleni su obavezni da prolaze preglede po učestalosti utvrđenoj trenutnom Zajedničkom ministarskom odlukom, koja je na snazi. Pored toga, ohrabruju ih da se testiraju još češće kako bi se obezbedila pravovremena izolacija.


3. Koje vakcine su prihvatljive za potvrdu o vakcinaciji?

Prihvatljive vakcine su:

Pfizer BioNtech mRNA Comirnati

Moderna mRNA Spikevak

Astra Zeneca/Okford ChAdOk1 nCoV (AZD1222) Vakzevria

Johnson & Johnson/Janssen Ad26.COV2.S

Sinavac/Koronavac

Gamaleja (Sputnjik) Ad26/Ad5 Gam-COVID-Vac,

Cansiso Biologics AD5-nCOV, Convidencia

Sinopharm

Covishield Serun Institute of India Pvt.Ltd ChAdOk1_nCoV-19

BBV152 COVAKSIN Bharat Biotech, Indija Ceo virion inaktiviran


4. Šta važi za međunarodne letove?

Od 14. maja 2021. ograničenja letova iz zemalja EU su ukinuta i nije potreban obavezni karantin. Pored toga, naša zemlja pozdravlja letove na sve međunarodne aerodrome.


5. Šta važi za kopnena putovanja?

Dozvoljen je ulazak sa gore navedenih kopnenih granica.

* Za kopnenu granicu Kipija i Kastanije postoji ograničenje od 1500 putnika nedeljno.


6. Šta je sa trajektnim vezama?

Od 14.5.21. ukida se karantin za putnike koji pristižu trajektom kroz sve ulaze u luku. Pomorske veze sa Turskom su ograničene.


7. Šta će važiti za goste tokom njihovog boravka?

Tokom boravka u Grčkoj posetioci moraju da poštuju sve mere koje važe za grčke državljane.


8. Da li su na snazi zdravstveni protokoli poslovnih aktivnosti?

Grčko ministarstvo turizma objavilo je zdravstvene protokole protiv COVID-19 koje će primenjivati sva grčka turistička preduzeća radi njihovog bezbednog rada nakon pandemije COVID-19 i uvelo je nacionalni sertifikacioni pečat „Zdravlje na prvom mestu“ za turističke smeštajne objekte. koji su u skladu sa relevantnim zahtevima.

Zdravstveni protokoli se primenjuju na sva grčka turistička preduzeća koja žele da nastave sa radom tokom pandemije i imaju za cilj da smanje rizik od prenošenja koronavirusa na zaposlene i klijente.


9. Ima li karantinskih hotela?

Posebni hoteli za izolaciju (karantin) rade u blizini svake ulazne kapije, kao i na drugim strateškim tačkama širom zemlje. Na ovaj način, uspostavljena je adekvatna sigurnosna mreža za upravljanje slučajevima, u kombinaciji sa ranim otkrivanjem po dolasku turista iz inostranstva. Troškove za hotele za izolaciju pokriva grčka država.


10. Mogu li u karantin u svom hotelu ako mi je dijagnostikovan COVID-19?

Posetioci kojima je dijagnostikovan COVID-19 po dolasku mogu se izolovati u hotel koji su rezervisali, samo u slučaju da je hotel sa 4* i 5* i pruža uslugu karantinskih soba u skladu sa odredbama nadležnih zdravstvenih institucija. Prema zakonu, posetilac po dolasku može zatražiti od organa Civilne zaštite da kontaktira hotel koji je rezervisao u vezi dostupnosti usluge.


11. Da li je dozvoljen polazak i dolazak privatnih jahti i iz kojih zemalja?

Odlazak i dolazak jahti (osim onih koje dolaze iz Turske) dozvoljen je uz određena ograničenja, dok će isti uslovi važiti i za Grke i za strane državljane.


12. Kakva je situacija sa kruzerima?

Od 14. maja 2021. ograničenja krstarenja su potpuno uklonjena, uvek namećući veoma stroge protokole koji se primenjuju na ove aktivnosti.


13. Šta ako zemlja posetioca zahteva test za njegov/njen povratak?

Moguće je uraditi PCR ili antigen testove direktno na mestu gde svaki gost boravi ako je gostu potreban test za povratak kući. Ovo olakšava svakom turistu da bude dosledan svojim obavezama kako bi se bezbedno vratio u svoju zemlju.

Hellenic Republic


 


19.08. Uslovi ulaska na Kipar


Od 19.08.2021. Srbija se nalazi u “crvenoj kategoriji” zemalja za ulazak na Kipar.


Od navedenog datuma, za sve državljane Srbije obavezan je negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) za nevakcinisana lica starija od 12 godina.

Takođe je za nevakcinisane obavezan PCR test po sletanju na aerodrom Larnaka (plaća se na licu mesta, 15€ po osobi).

Od ove obaveze se izuzimaju deca mlađa od 12 godina.

Putnici koji poseduju sertifikat o vakcinaciju nisu u obavezi da rade PCR test.


Obaveza svih putnika je da popune flight pass na linku ispod, 48h pred polazak, koji služi za nesmetano kretanje na Kipru 7 dana, nakon čega su u obavezi da na svaka 3 dana rade PCR/Rapid test (test o trošku putnika).

https://cyprusflightpass.gov.cy/en/home


Za nepopunjen flight pass predvidjena je kazna od 300€ po osobi.


Kipar zadržava pravo slucajnog testiranja na granici.


 


24.07. Uslovi za ulazak u Republiku Srbiju


(Ažurirano 24.07.2021. godine)REŽIM ULASKA ZA DRŽAVLjANE REPUBLIKE SRBIJE

Državljani Republike Srbije, osoblje stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i kancelarija međunarodnih organizacija (uključujući članove njihovih porodica koji su nosioci posebnih ličnih karata, odnosno identifikacionih dokumenata) i strani državljani koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, prilikom ulaska u Republiku Srbiju, potrebno je da prilože jedan od sledećih dokumenata:  1. Negativan RT-PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativan Antigen FIA Rapid test ukoliko lice dolazi iz Sjedinjenih Američkih država, ne stariji od 48 časova od datuma izdavanja rezultata (ako postoji kašnjenje prilikom ulaska u Republiku Srbiju, koje se ne može pripisati krivici putnika već je posledica spoljnog događaja koji se nije mogao predvideti, izbeći ili otkloniti - kašnjenje/odlaganje leta, polaska autobusa, voza i sl, onda test ne može biti stariji od 72 sata prilikom ulaska u Republiku Srbiju);

  2. Sertifikat o potpunoj vakcinaciji koju izdaje nadležna zdravstvena ustanova Republike Srbije, odnosno nadležni organ strane države u kojoj se lice vakcinisalo;

  3. Potvrdu o preležanoj bolesti COVID-19 – sertifikat ili drugi javni dokument u kome se konstatuje da je nosilac dokumenta preležao bolest izazvanu virusom SARS-CoV-2, odnosno da je kod tog lica utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, s tim da od prvog testiranja ne može proći manje od 14 dana, niti više od šest meseci i koji je izdao zavod za javno zdravlje osnovan za teritoriju Republike Srbije, odnosno nadležni organ države sa kojom Republika Srbija ima zaključen sporazum ili faktički reciprocitet o priznavanju takvih dokumenata.


Licima koja ne poseduju jedan od navedenih dokumenata, prilikom pasoške kontrole, uručuje se pisano obaveštenje – zdravstveno upozorenje o obavezi pridržavanja mere karantina u kućnim uslovima u trajanju od 10 dana, od dana prelaska državne granice i upozoravaju se na obavezu prijavljivanja nadležnoj COVID ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice (putem elektronske prijave na elektronsku adresu: www.e-zdravlje.gov.rs).

Navedena ograničenja se ne odnose na:  1. Ako  dolaze iz: Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Bugarske, Republike Severne Makedonije, Mađarske, Republike Hrvatske i Crne Gore;  1. Maloletna licima do navršenih 12 godina života;


VAŽNO

Maloletna lica (domaći ili strani državljani) starosti od 12 do 18 godina, mogu ući u Republiku Srbiju bez negativnog RT-PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 ili negativnog Antigen FIA Rapid testa, odnosno bez potvrde o vakcinaciji ili potvrde o preležanoj bolesti, ukoliko u roku od 48 časova od časa prelaska državne granice, dostave teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u Republici Srbiji RT-PCR test ili antigen test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, izdat od strane referentne laboratorije Republike Srbije.