Prvi maj - Plovdiv i Istanbul autobusom 2024.

Plovdiv i Istanbul

Prvomajski program

27.04.-02.05.2024.

(jutarnji polazak – 4 noćenja)

PLOVDIV - drugi po veličini grad Bugarske, jedan je od najstarijih evropskih gradova. Nalazi se 150 km istočno od Sofije. Podeljen je na dva dela – stari grad koji se prostire na tri istočna brda i donji grad, koji se prostire ravnicom. Današnji Plovdiv nudi zabavu i uzbudljive doživljaje, ali stari grad najbolje prenosi atmosferu i kulturu grada. Drevni deo grada na tri brda je arhitektonska celina, koja je do današnjih dana sačuvala atmosferu bugarske renesanse, dok je moderni Plovdiv trgovački i kulturni centar.

ISTANBUL "Grad gradova" - na dva kontinenta, spoj Evrope i Azije na Bosforskom moreuzu sa navažnijim i najlepšim građevinama: Đenovljanska kula Galata Unkapani mostom povezana sa desnom obalom Zlatnog roga. Rimski Aquadukt i Justinijanova Cisterna, sa Aja Sofijom i hipodromom pričaju nam o najdugovečnijoj Imperiji, grčkog jezika, rimskog prava i hrišćanske religije. Pripovedanje se nastavlja i posle 29. maja 1453. Sultanat postaje Imperija, savršeno državno uređenje koje izgrađuje Kanuni sultan Sulejman, dostižući možda ideal Platonove države, stvoriće Veliku silu, koja je trajala sve do 1918.godine. Grad gradova i danas sa Vaseljenskom patrijaršijom čini centar pravoslavnog hrišćanstva. Kao obavezni i kao osnovni deo aranžmana uključili smo u program obilazak najvažnijih građevina koje su nam ostavili vizantijski carevi

Program putovanja Program putovanja pdf

1. dan:subota, 27.april 2024 BEOGRAD - PLOVDIV
Polazak iz Beograda oko 07.00 h, sa dogovorenog mesta. Dnevna vožnja kroz Srbiju prema Bugarskoj sa kraćim pauzama radi odmora i carinskih formalnosti. sa kraćim usputnim zadržavanjima po potrebi. Po dolasku u Plovdiv, razgledanje Plovdiva starog grada i crkve Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Smeštaj u hotel.Slobodno vreme. Noćenje.

2. dan: nedelja, 28.april 2024, PLOVDIV - ISTANBUL – Džamija Sulejmanija (fakultativno)
Doručak. Nastavak puta za Tursku, sa kraćim pauzama tokom puta. Dolazak u Istanbul u podnevnim časovima. Panoramsko razgledanje grada autobusom uz pratnju stručnog lokalnog vodiča / starog jezgra Istanbula: Zlatni rog, Galata most, obilazak modernih kvartova Istanbula - Taksim i Bejolu. Smeštaj u hotel oko 15h. Slobodno vreme. Fakultativna poseta i obilazak džamije Sulejmanija – lepotice Istanbula. Druga je po veličini džamija u Istanbulu. Ova veličanstvena građevina je delo najpoznatijeg arhitekte iz Osmanskog doba - Mimar Sinana. Sagrađena je po naredbi Sultana Sulejmana Veličanstvenog. Sulejmanija je u narodu poznata i pod nazivom džamija koja nikada neće biti srušena. Ovaj naslov naglašava izuzetno jaku strukturu građevine koja je od izgradnje doživela više od stotinu zemljotresa, a da na njenim zidovima se nisu pojavile ni najmanje pukotine. Prema istoričarima, na izgradnju kompleksa utrošeno je oko 3200 kilograma zlata. U njoj je mauzolej osmanlijskog sultana Sulejmana Veličanstvenog kao i njegove žene Haseki sultan, poznatije kao Hurem. Nakon obilaska, slobodno vreme. Noćenje.

3.dan: ponedeljak, 29.april 2024.g. ISTANBUL – Upoznajte Aziju (fakultativno) – Tursko veče (fakultativno)
Doručak. Slobodno vreme ili fakultativni izlet Upoznajte Aziju. Izlet počinje odlaskom na vidikovac Čamlidža i prelep pogled na Evropsku stranu Istanbula. Nastavlja se dalje prema Uskudaru, starom Azijskom naselju. Šetnja obalom do Devojačke kule. Fotografisanje jednog od simbola grada i prilika da se čuje mitološka priča vezana za ovaj lokalitet. Zatim sledi odlazak do trga Kadikoy. Slobodno vremene za upoznavanje sa čaršijom i uskim isprepletanim ulicima. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Uveče fakultativno odlazak u nacionalni restoran na večeru sa programom /trbušni ples/ Noćenje.

4.dan:utorak, 30.april 2024.g.
ISTANBUL – Krstarenje Bosforom i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji (fakultativno) – Pjer Loti i Minijaturk (fakultativno) Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativno dnevno krstarenje Bosforom uz razgledanje grada: Zlatni Rog - najlepši deo Istanbula, Galata most i Galata kula, Džamija Selimija, Dolmabahče palata, Bešiktaš - kvart grada sa stadionom istoimenog fudbalskog kluba, Ortokoj kvart, Rumenli hisar - čuvena vizantijska tvrđava, Jedi kule (sedam kula), Devojačka kula, Jildiz palata... Nakon krstarenja, odlazak u kvart grada Fener i poseta Vaseljenskoj patrijaršiji. Slobodno vreme. U popodenevnim časovima mogućnost organizovanja fakultativnog izleta koji obuhvata obilazak Ejup džamije (gde se nalazi grob i turbe Mehmed Paše Sokolovića), odlazak na prelepi vidikovac sa žičarom Pjer Loti, odakle se pruža neverovatan pogled na ceo Istanbul. Nakon toga je planiran odlazak u Minijaturk park u kom se nalaze makete svih značajnijih istorijskih objekata u celoj Turskoj. Slobodno vreme. Noćenje.

5. dan:sreda, 01.maj 2024.g. ISTANBUL – Pešačka tura i obilazak lokaliteta: Hipodrom, Plava Džamija, Aja Sofija, dvorište Topkapi palate (fakultativno) -BEOGRAD
Topkapi palate (fakultativno) -BEOGRAD Doručak. Odjava iz hotela i pakovanje stvari do 9h. Slobodno vreme ili fakultativno odlazak na pešačku turu i obilazak nekog od mnogobrojnih muzeja Istanbula / Topkapi, Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom/. Obilazak Plave Džamije (jedne od tri najveće i najlepše džamije u islamskom svetu), Svete Sofije (nekada najveće pravoslavne crkve na svetu, pa džamije, muzeja i opet džamije od 2020. godine, stare skoro 1500 godina), dvorišta Topkapi palate (velelepne sultanske palate, gde je živela većina turskih sultana sa riznicom dragulja, dijamanata, zlata i ostalih poklona koje su sultani dobijali od svojih vazala i podanika) – individualno ulazak u palatu, Rimski Hipodrom (ogromnog platoa, gde su se za vreme starog Rima održavale trke dvokolica). Slobodno vreme do polaska za Srbiju. Polazak u popodnevnim časovima. Noćna vožnja kroz Bugarsku sa kraćim usputnim zadržavanjima radi odmora.

6. dan: četvrtak, 02.maj 2024.g. BEOGRAD
Dolazak u Beograd na mesto polaska u prepodnevnim časovima – zavisno od uslova na putu i zadržavanja na graničnim prelazima.

Cena aranžmana: 259€ po osobi
Promo cena : 239€ po osobi

Promo cena važi za ograničen broj soba.

Cena aranžmana uključuje:

  • Prevoz autobusima turističke klase sa audio i dvd opremom, klimom, grejanjem... na navedenoj relaciji
  • 1 noćenje u Plovdivu u hotelu 4 * /doručak buffet/ u sobama 1/2 i 1/2+1
  • 3 noćenja u Istanbulu hotelu sa 3* po lokalnoj kategorizaciji u 1/2 i 1/2 +1 sobama /doručak buffet/
  • panoramsko razgledanje Plovdiva i Istanbula u pratnji vodiča
  • usluge turističkog vodiča / pratioca tokom puta
  • troškove organizacije putovanja

Cena aranžmana ne uključuje:

  • fakultativne izlete
  • međunarodno putno zdravstveno osiguranje
  • individualne troškove
  • doplatu za 1/1 sobu – 120 € (obezbedjuje se na upit) , doplata za dodatno sedište u autobusu 60 €.

Uslovi i način plaćanja:

Sve cene su izražene u eur, a plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS na dan uplate. Prilikom rezervacije uplaćuje se najmanje 30%, a ostatak 15 dana pre puta.
Odloženo plaćanje: 30% prilikom rezervacije, ostatak  plativ u  mesečnim  ratama do 15. 07.2024. Za rate koje dospevaju posle započetog putovanja potrebno je deponovati čekove 10 dana pre puta, ili karticana Banca Intesa i Poštanska Štedionica.

FAKULTATIVNI IZLETI (minimum 25 pax za realizaciju)

TURSKO VEČE 35 evra. PEŠAČKA TURA I OBILAZAK LOKALITETA (DVORIŠTE TOPKAPI, PLAVA DŽAMIJA, AJA SOFIJA) 25 evra – ulaznica za Topkapi i Aja Sofiju se kupuje individualno na licu mesta, KRSTARENJE BOSFOROM SA OBILASKOM VASELJENSKE PATRIJARŠIJE 25 evra, PJER LOTI I MINIJATURK 25 evra, DŽAMIJA SULEJMANIJA 10 evra, AZIJA TURA 30 evra.
Fakultativni izleti nisu obavezni deo programa i zavise od broja prijavljenih putnika. Cena se uglavnom sastoji od troškova rezervacije, prevoza, parkinga, vodiča, organizacije... Cene izleta podložne su promenama u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili u slučaju promena cena ulaznica na lokalitetima.Termini fakultativnih izleta su promenljivi i zavise od slobodnih termina po lokalitetima, broja prijavljenih putnika i objektivnih okolnosti. Izvršilac usluga na odredištu je inopartner.

Opis smeštaja:

PLOVDIV: GRAND HOTEL PLOVDIV 4* (https://grandhotelplovdiv.bg/ Nalazi se u centru Plovdiva, na obali reke Marice, nedaleko od starog grada. Sobe su dvokrevetne, sa TWC – om, televizorom. Doručak na bazi samoposluživanja.

ISTANBUL: BENLER Hotel 3* www.otelbenler.com nalazi se u delu grada Laleli, u blizini trgovačke zone i mnogobrojnih prodavnica i restorana. Hotel ima recepciju, restoran, bar, pristup wifi internetu. Svaka soba ima kupatilo (tuš), centralnu klimu, TV, telefon, fen za kosu. Sobe su 1/2 i 1/2 + 1 (treći krevet je pomoćni ležaj manjih dimenzija - isključivo na upit). Doručak je na bazi samoposluživanja. Opisi smeštajnih objekata su informativnog karaktera Tačan naziv hotela biće poznat 20 dana pre polaska na put.

NAPOMENA : maksimalni broj prtljaga je 1 komad po osobi (kofer ili torba).